Τράπεζες: Τι ισχύει για αναλήψεις μετρητών – Εγκληματικά τα fake news περί capital control

Μια ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τα ποσά αναλήψεων από τα ATM στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κοροναϊό και η επιπολαιότητα ή η σκοπιμότητα κάποιων σε ό,τι αφορά την ερμηνεία της, ήταν αρκετή για να σπείρει τον πανικό σε μια κοινωνία που ακόμη γλύφει τις πληγές της από τη δεκαετία των μνημονίων και την επιβολή capital controls.

«Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός ως προς τις ελεύθερες αναλήψεις μετρητών και οι συναλλασσόμενοι δύνανται να αναλαμβάνουν όποια ποσά επιθυμούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους» αναγκάστηκε να διευκρινίσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών μετά τον πανικό που δημιούργησαν -εσκεμμένα ή από άγνοια- σωρεία σχολίων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αλλά και δημοσιεύματα.

«Ειδικότερα» εξηγεί η Ένωση Τραπεζών «για λόγους συμμόρφωσης του τραπεζικού τομέα στους τεθέντες περιορισμούς και για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα για αναλήψεις μέχρι ποσού 400 ευρώ ημερησίως. Για ποσά υψηλότερα των 400 ευρώ, και εφόσον οι συναλλασσόμενοι δεν επιθυμούν να επιλέξουν τα ΑΤΜ, οι αναλήψεις μπορούν να γίνονται και από τα ταμεία».

Γεωργιάδης: Πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν τη χώρα

Το θέμα μετά τις διαστάσεις που πήρε σχολίασε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ανεύθυνες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με διάφορες ανακοινώσεις περί επιβολής capital controls κατά τον τρόπο που ακούστηκαν σήμερα αποτελούν πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν και να πλήξουν πραγματικά τη χώρα. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται, καθώς το τραπεζικό μας σύστημα είναι απολύτως σταθερό ίσως και από τα πλέον σταθερά σήμερα στην Ευρώπη» τόνισε αυστηρά ο κ. Γεωργιάδης.

Το ανησυχητικό και συνάμα απογοητευτικό είναι πάντως ότι τις επικίνδυνες αυτές ερμηνείες που τρομοκρατούν σε μια περίοδο που η οικονομία ήδη κλονίζεται από το σοκ του κοροναϊού, αναπαρήγαγαν και γνωστά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, όπως ο κ. Νίκος Καρανίκας, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση που άναψε τη φωτιά

Στην πρωινή ανακοίνωση της Ένωσης Τραπεζών, που άναψε φωτιές -για ανεξήγητους για τη λογική λόγους, δεδομένου ότι ήταν σαφέστατη-, οι συναλλασσόμενοι ενημερώνονταν για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφερόταν:

«Οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Για το λόγο αυτό, από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:

1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.

2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobilebanking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας.»

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση