Κοροναϊός : Ποια προϊόντα αφορά η μείωση του ΦΠΑ στο 6%

Τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6% για μια σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία, προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.

Με την επίμαχη απόφαση συγκαταλέγονται οι μάσκες προστασίας, τα γάντια για την ιατρική, το σαπούνι, άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, τα αντισηπτικά διαλύματα, τα αντισηπτικά μαντιλάκια και η αιθυλική αλκοόλη.

Ο μειωμένος συντελεστής θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Τα προϊόντα

Ειδικότερα στον μειωμένο ΦΠΑ εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

α. Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών-νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση), όταν αποτελούνται από πλαστικές ύλες, από καουτσούκ βουλκανισμένο, μη σκληρυμένο, από χαρτί, ή από υφαντικές ύλες.

Οι μάσκες και τα γάντια προστασίας υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 6% εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αποφυγής μετάδοσης ασθενειών. Στον ΦΠΑ 24% παραμένουν οι μάσκες και τα γάντια για οικιακές εργασίες, επαγγελματικές χρήσεις, βιομηχανικές χρήσεις κλπ.

β. Στον μειωμένο ΦΠΑ εντάσσονται όλα τα κοινά σαπούνια προσωπικού καθαρισμού και υγιεινής κάθε τύπου, είτε σε στέρεη μορφή είτε σε υγρή.

• τα απολυμαντικά σαπούνια, τα σαπούνια γλυκερίνης, και τα σαπούνια για ιατρικές χρήσεις,

• χαρτί, βάτες, πιλήματα, και μη υφασμένα υφάσματα, εμποτισμένα, επιχρισμένα ή καλυμμένα με σαπούνι ή απορρυπαντικά

• σαπούνια σε άλλες μορφές, όπως π.χ. σε νιφάδες, σε μορφή κόκκων ή σκόνες

• προϊόντα και παρασκευάσματα οργανικά που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

• αποστειρωμένα υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλη, εμποτισμένα με απιονισμένο νερό, που περιέχουν απορρυπαντικό και άλλες καθαριστικές ουσίες.

Επίσης στον συντελεστή ΦΠΑ 6%, εντάσσονται:

• τα οργανικά παρασκευάσματα που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, που δεν είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

• τα παρασκευάσματα τύπου «χλωρίνης». Προϊόντα καθαρισμού επιφανειών και πατωμάτων, απορρυπαντικά και άλλα παρασκευάσματα καθαρισμού ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων και σκευών κουζίνας, κλπ. εξακολουθούν να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

γ. Αντισηπτικά: Η παρούσα κλάση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υδατικά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την αναστολή της μικροβιακής ανάπτυξης σε υγρά. Ειδικότερα, στον συντελεστή ΦΠΑ 6% υπάγονται:

• Τα υδατικά διαλύματα γνωστά και ως εμπορική χλωρίνη που χρησιμοποιούνται, για την απολύμανση χώρων ή την απολύμανση του νερού από μικροβιακούς παράγοντες.

• Τα υδατικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική ως αντισηπτικά προϊόντα..

• τα αλκοολικά διαλύματα για την απολύμανση των χεριών που περιέχουν γλυκερίνη ή και άλλες ουσίες.

• Τα μαντηλάκια που διαθέτουν αλκοόλη (ισοπροπυλική αλκοόλη) και έχουν αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες.

• Τα προϊόντα που στο εμπόριο διατίθενται ως «αλκοολούχες λοσιόν».

• Απολυμαντικά προϊόντα που προορίζονται για τον καθαρισμό των χώρων των νοσοκομείων ή των ιατρικών εργαλείων. Κάθε άλλο είδος που δεν χρησιμοποιείται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς, εξακολουθεί να υπάγεται στον κατά περίπτωση προβλεπόμενο συντελεστή ΦΠΑ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση