Κομοτηνή: «Αν δώσει ο Μάρτης και κακιώσει, μες στα χιόνια θα μας χώσει»

Κομοτηνή: «Αν δώσει ο Μάρτης και κακιώσει, μες στα χιόνια θα μας χώσει»

«Αν δώσει ο Μάρτης και κακιώσει, μες στα χιόνια θα μας χώσει», «Κάλλιο Μάρτη καρβουνιάρη, παρά Μάρτη καψαλιάρη» (Καλύτερα κρύο παρά ζέστη), «Κάλλιο Μάρτη στις γωνιές, παρά Μάρτη στις αυλές» (Καλύτερα να κάνει ο Μάρτης βροχές, κρύο και να είμαστε στη γωνιά, παρά ήλιο και να είμαστε στις αυλές.) Αυτές είναι λίγες μόνο από τις παροιμίες που περιγράφουν τα «καπρίτσια» του Μάρτη. Αλλά και το πόσο καλοδεχούμενες είναι οι βροχές ακόμη και το χιόνι του για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Σήμερα οι κάτοικοι του ορεινού όγκου τα θυμήθηκαν και τα ψέλλισαν ένα προς ένα, καθώς ξύπνησαν αντικρίζοντας τον ορεινό όγκο της Ροδόπης ντυμένο στα λευκά. Μια ευχάριστη αλλαγή, παρά το τσουχτερό κρύο, για τους ορεσίβιους κατοίκους.

Από νωρίς το βράδυ μηχανήματα της Π.Ε. Ροδόπης φρόντισαν να ρίξουν αλάτι και να κρατήσουν το οδικό δίκτυο καθαρό παρεμβαίνοντας όπου χρειάστηκε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για μια ακόμη φορά δόθηκε στο δρόμο που οδηγεί προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο Τελωνείο της Νυμφαίας. Αν και σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, όσοι λίγοι κινούνται προς τα εκεί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

 

«Είναι μια ευχάριστη εναλλαγή στο γκρίζο των ημερών» δήλωσε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Οργάνης κος Αχμέτ Αρναούτ μιλώντας για τα πρώτα χαμόγελα που χαρίζει η φύση κόντρα στο γκρίζο των ημερών. «Πάντα η φύση είναι το καλύτερο καταφύγιο. Κουράγιο, υπομονή και μένουμε σπίτι» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Άλλωστε, το χιόνι στην περιοχή του το χειμώνα και την άνοιξη είναι νερό για όλη την περίοδο του καλοκαιριού. Οπότε, καλοδεχούμενο το χιόνι. «Μάσε ξύλα για το Μάρτη, μην κάψεις τα παλούκια.» λένε στον τόπο του γνωρίζοντας καλά τα καπρίτσια του Μάρτη…

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου