Κορωνοϊός Covid 19: Απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα

  • Γράφει η Δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ

Τα πρακτικά ερωτήματα που ακολουθούν ετέθησαν από ασθενείς μου στο ιατρείο. Έχω σταχυολογήσει εκείνα που έχουν γενικότερο χαρακτήρα και ανταποκρίνονται σε συνήθεις ανησυχίες του κοινού.

  1. Είμαι 33 ετών υγιής εργένης και συμβιώνω με την ηλικιωμένη μητέρα μου ετών 73, η οποία πάσχει από διαβήτη. Εργάζομαι σε φούρνο. Για οικονομικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να ενοικιάσω δικό μου διαμέρισμα. Ψωνίζω εγώ. Η μητέρα μου μαγειρεύει, πλένει και γενικά φροντίζει το σπίτι. To ωράριό μου είναι 7.00-16.00. Πως θα την προφυλάξω, όσο γίνεται, υπό αυτές όμως τις συνθήκες, για να μην κολλήσει τον COVID 19;

Ο COVID 19 μεταδίδεται με μολυσμένα σταγονίδια. Φορέστε τα γάντια σας στην εργασία σας και απορρίψτε τα άμεσα όταν επιστρέψετε από αυτή, αλλάζοντας ρούχα άμεσα και υποδήματα. Μπορείτε να ψεκάσετε την κάτω επιφάνεια των υποδημάτων που φοράτε στον εξωτερικό χώρο μετά την επιστροφή από την εργασία σας με φωτιστικό οινόπνευμα περιεκτικότητας σε οινόπνευμα άνω του 70%. Πλύνετε τα χέρια σας τουλάχιστον επί 20-25 δευτερόλεπτα.

Εάν δεν έχετε χρόνο για να πλύνετε σχολαστικά τα λαχανικά, ψωνίστε λαχανικά έτοιμα προπλυμένα από μηχανήματα σε σακούλες.

Να έχετε ξεχωριστό δωμάτιο από τη μητέρα σας.

Να μην χρησιμοποιείτε κοινόχρηστες πετσέτες, κουτάλια και σερβίτσια αλλά να έχει ο κάθε ένας από εσάς τα προσωπικά του αντικείμενα σε δικό του χώρο. Μεταφέρετε την οδοντόβουρτσά σας από το κοινόχρηστο μπάνιο στο δωμάτιό σας.

Να αερίζετε συχνά τους κοινόχρηστους χώρους.

Εάν επιμένετε να τρώτε μαζί, να ευρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ σας και να τρώτε με ατομικά σερβίτσια και πετσέτες αφού έχετε πλύνει επαρκώς τα χέρια σας. Αφήστε τη μητέρα σας να σερβίρει και να προετοιμάσει το φαγητό χωρίς να την βοηθήσετε, απαλλάξτε την ωστόσο από τον καθαρισμό της κουζίνας και του δωματίου σας (αναλάβετε εσείς την καθαριότητά τους) και απαγορέψτε της να εισέρχεται στο δωμάτιό σας, ώστε εάν παρά τα προσεκτικά σας μέτρα έχετε μεταφέρει ιούς από το εξωτερικό περιβάλλον στο δικό σας δωμάτιο ή σε κοινόχρηστους χώρους να εμποδίσετε να εποικίσουν τη μητέρα σας. Εάν έχετε μπούκωμα ή συμπτώματα λοίμωξης προστατέψτε τη μητέρα σας με μάσκα.

  1. Είμαι χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών προσχολικής ηλικίας και μένω στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Στο ισόγειο διαμένει η μητέρα μου, 75 ετών, η οποία ψωνίζει, μαγειρεύει καθαρίζει κάνει baby sitting και γενικά με βοηθά για να μπορώ να εργάζομαι και να καλύπτω τα έξοδα της οικογένειας με δεδομένο ότι η διατροφή που παίρνω από τον πρώην άντρα μου είναι πενιχρή. Η μητέρα μου είναι το δεξί μου χέρι. Ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να απομονωθούμε. Δεν θέλω να σταματήσω να εργάζομαι ούτε να αλλάξω δραστικά την ζωή μου γιατί θα καταρρεύσει η ψυχολογική μου ισορροπία. Μην μας ζητήσετε να μην κάνει babysitting ή να την απομονώσω από τα παιδιά. ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Έχει ο Θεός! Πως μπορούμε να μειώσουμε το ιικό φορτίο για τη μητέρα μου με αυτά τα δεδομένα;

Διαχωρίστε όσο μπορείτε τα δύο σπίτια. Απαγορέψετε της να ανεβαίνει στον δικό σας όροφο. Διαχωρίστε σερβίτσια πετσέτες, και μη μοιράζςστε κοινόχρηστα αντικείμενα (να έχετε για παράδειγμα διαφορετικές σκούπες και σφουγγαρίστρες).

Εάν επιμένετε να κάνει η μητέρα σας babysitting καθορίστε αυστηρά τις ώρες και «κατεβάζετε» τα παιδιά στον δικό της όροφο. Καλό είναι να κλειδώνει υπνοδωμάτια και κουζίνα και να διαθέτει για τα παιδιά ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Μόλις εισέλθουν στο σπίτι της, πλένουν τα χέρια τους αλλάζουν υποδήματα. Τα αφήνει να παίζουν μεταξύ τους και κρατά ασφαλή απόσταση δύο μέτρων. Δεν τα ταΐζει. Εάν θέλουν φαγητό ή νερό, έχει τραπέζι με νερό και φαγητό και ατομικά σερβίτσια (κατά προτίμηση χάρτινα μιας χρήσεως). Αφήνει τα παιδιά να εξυπηρετηθούν μόνα τους εάν πεινούν και διψούν στο ίδιο δωμάτιο, χωρίς να ανησυχεί εάν θα λερωθούν. Δεν τρώει τα αποφάγια των παιδιών. Όταν επιστρέψετε από την δουλειά σας για να παραλάβετε τα παιδιά σας δεν μπαίνετε μέσα στο σπίτι της μητέρας σας αλλά τα παραλαμβάνετε από την πόρτα.

Στη συνέχεια η μητέρα σας βάζει τα παιχνίδια των παιδιών σε λεκάνη με σαπουνάδα και νερό, σφουγγαρίζει με καυτό νερό και απορρυπαντικό και χρησιμοποιεί καυτό ατμό ατμοκαθαριστή για τη μοκέτα εάν υπάρχει μοκέτα. Αερίζει το δωμάτιο. Πλένει τα σερβίτσια με ζεστό νερό και στη συνέχεια κάνει ένα ζεστό μπάνιο.

Όσον αφορά το φαγητό, εάν μαγειρεύει τρώει μόνη της και εσείς παίρνετε το φαγητό από την πόρτα και τρώτε χωριστά με τα παιδιά σας στον δικό σας όροφο.

Πλύνετε την κατσαρόλα, απολυμάνετε τα χέρια σας και δώστε την πίσω χωρίς να μπείτε στο σπίτι της μητέρας σας αποφεύγοντας να μεταφέρετε ο,τιδήποτε άλλο από τον δικό σας όροφο προς τον όροφο της μητέρας σας. Αποφεύγετε να κατεβαίνετε στον όροφο της μητέρας σας και μην την αφήσετε να ανεβαίνει στο δικό σας σπίτι.

Εφόσον η μητέρα σας ψωνίζει, μεταφέρετε ψώνια προς τον δικό σας όροφο παίρνοντάς τα από την πόρτα.

Αναβάλλετε οποιαδήποτε επίσκεψη εάν εσείς ή τα παιδιά σας έχετε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος.

  1. Μένουμε στην ίδια πολυκατοικία με τη μητέρα μου που είναι 82 ετών. Συνηθίζαμε να τρώμε όλοι μαζί η σύζυγός μου και το παιδί δύο φορές την εβδομάδα και να της κάνω παρέα, τώρα με τον ιό αυτό έχουμε κόψει τα οικογενειακά γεύματα και δεν την επισκεπτόμαστε. Φοβάμαι ότι θα πάθει κατάθλιψη. Έχει κρίσεις άγχους και αυπνίες. Προχτές είχε ταχυκαρδία. Να σωθεί από τον ιό και να πεθάνει από την καρδιά της;

Τα φαινόμενα κατάθλιψης είναι ιδιαίτερα συχνά σε ηλικιωμένους. Δεν είναι βεβαίως λύση ο ηλικιωμένος να μην πεθάνει από τον covid αλλά να πεθάνει από αυτοκτονικό ιδεασμό ή από κάποια άλλη ψυχοσωματική εκδήλωση που να συνδέεται με τον covid. Tι μπορείτε να κάνετε:

Καθορίστε συγκεκριμένο ωράριο επίσκεψης μόνος σας. Μην αμελήσετε μόλις μπείτε στο σπίτι της να αλλάξετε υποδήματα (αγοράστε υποδήματα τα οποία θα ευρίσκονται μόνιμα στο σπίτι της μητέρας σας) αφήνοντας τα δικά σας υποδήματα έξω. Μπορείτε εναλλακτικά να ψεκάσετε την κάτω επιφάνεια των υποδημάτων σας με φωτιστικό οινόπνευμα ή άλλο διάλυμα περιεκτικότητας σε οινόπνευμα άνω του 65%. Στη συνέχεια απολυμαίνετε τα χέρια σας με διάλυμα οινοπνεύματος κατάλληλο για το δέρμα με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα άνω του 65%.

Μιλήστε μαζί της και ακούστε τα προβλήματά της κρατώντας ασφαλή απόσταση δύο μέτρων. Καλό είναι να έχετε ακούσει το μετεωρολογικό δελτίο και να προτιμήσετε να την επισκεφτείτε ηλιόλουστες ημέρες: Καθίστε σε ανοιχτό χώρο στο μπαλκόνι. Εάν θέλει οπωσδήποτε να σας μαγειρέψει μπορεί να βάλει την οικογενειακή σας μερίδα σε αλουμινόχαρτο ή τάπερ: Μην αμελήσετε όταν επιστρέψετε στο σπίτι να την ευχαριστήσετε τηλεφωνικά για το ωραίο γεύμα που σας πρόσφερε.

Αποφύγετε έως το Μάιο τουλάχιστον να ψωνίζετε δώρα για τη μητέρα σας, που δεν μπορείτε να τα εμβαπτίσετε σε οινόπνευμα. Αναβάλλετε την επίσκεψη εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος.

  1. Το κάπνισμα σκοτώνει τον ιό COVID 19;

Το αντίθετο συμβαίνει. Οι καπνιστές που καπνίζουν επί πάνω από 15 χρόνια είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές από τον ιό.

  1. Είμαι 85 ετών. Από τότε που το υπουργείο εγκαινίασε την καμπάνια μένουμε σπίτι, δεν βγαίνω καθόλου έξω με αποτέλεσμα να παθαίνω υπερτασικές κρίσεις και το ζάχαρό μου να έχει πάρει την ανιούσα. Συνήθιζα να πεζοπορώ τουλάχιστον επί μία ώρα την ημέρα. Τι λέτε επί τούτου;

Ο στόχος δεν είναι να ζήσετε από τον covid και να πεθάνετε από υπέρταση ή επιπλοκές του διαβήτη. Συνεχίσετε να πεζοπορείτε όσο μπορείτε, σε χώρους χωρίς συναθροίσεις. Ψεκάστε τα υποδήματά σας με διάλυμα οινοπνεύματος άνω του 65% όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας, πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και αλλάξτε ρούχα και υποδήματα.


Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη 

Ιατρός Ειδική Παθολόγος 

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770 

E mail: amoschovaki@yahoo.gr


Αφήστε μια απάντηση