Κοροναϊός : Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο μηδέν, βλέπει για φέτος η ΤτΕ

Η πανδημία του κοροναϊού φαίνεται ότι θα «ρίξει» και τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάρια της Ετήσιας Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την ελληνική οικονομία που θα δοθεί σήμερα, Παρασκευή στη δημοσιότητα, θα προβλέπει ανάπτυξη για το 2020 κοντά στο μηδέν ως συνέπεια του κοροναϊού και της «καραντίνας» στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία.

Τον Φεβρουάριο, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η ΤτΕ πρόβλεπε ανάπτυξη 2,5% για το 2020.  Κοντά στην εκτίμηση αυτή, και συγκεκριμένα στο 2,4%, είχε αναθεωρήσει ανοδικά, μόλις τον προηγούμενο μήνα, τις εκτιμήσεις για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, και η Κομισιόν.

Οι ραγδαίες εξελίξεις και οι μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα προοιωνίζονται ένα έτος αβέβαιο, με την έκθεση να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα πρέπει κινούνται σε συγκεκριμένο πλαίσιο, προς τη στήριξη της ρευστότητας.

Επίσης ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να τονίσει ως πολύ θετική την παρέμβαση της ΕΚΤ με QE 750 δισ. ευρώ, αλλά και με εποπτικές ελαφρύνσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην οικονομία της ευρωζώνης από την πανδημία του κοροναϊού.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση