Τσιόδρας : Σε 3 μήνες τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο του κοροναϊού

Στο θετικό γεγονός της δοκιμής εμβολίου για τον κοροναϊό αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τον ιό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε στην πειραματική έρευνα για εμβόλιο που διεξάγεται στις ΗΠΑ, στην οποία θα συμμετάσχουν 45 άνθρωποι.

Κατά την έρευνα αυτή, λαμβάνονται 2 δόσεις του εμβολίου με διαφορά 28 μερών. Μάλιστα, ήδη 4 εθελοντές πήραν την πρώτη δόση.

Βέβαια, όπως επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3 μήνες, ενώ η μαζική παραγωγή του εμβολίου (εφόσον η έρευνα αυτή αποδώσει) θα αρχίσει μετά το καλοκαίρι.

H έρευνα στο Σιάτλ

Πράγματι, η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας ξεκίνησε στην αρχή αυτής της εβδομάδας στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

«Είμαστε μια ομάδα κορωνοϊού τώρα» λέει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Λίζα Τζάκσον την παραμονή του πειράματος. «Όλοι θέλουν να κάνουν ότι μπορούν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το Associated Press ήταν παρών κατά την διάρκεια της πρώτης δοκιμής του εμβολίου στον πρώτο εθελοντή, έναν υπεύθυνο επιχειρήσεων σε μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας, που έκανε την ένεση σε μια αίθουσα εξέτασης. Αρκετοί άλλοι ήταν στην σειρά για μια δοκιμή που θα γίνει τελικά σε 45 εθελοντές, σε δύο δόσεις, με απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη.

«Όλοι νιώθουμε τόσο αβοήθητοι. Αυτή είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για μένα να κάνω κάτι» δήλωσε η 43χρονη Τζένιφερ Χάλερ από το Σιάτλ. Είναι μητέρα δύο εφήβων τα οποία σκέφτονται πως είναι «πολύ κουλ» το γεγονός ότι η μητέρα τους παίρνει μέρος σε αυτή την δοκιμή του νέου εμβολίου για τον κοροναϊό.

Η πρώτη αυτή δοκιμή που έγινε αποτελεί την αρχή μιας σειράς μελετών σε ανθρώπους που απαιτείται για να αποδειχθεί εάν οι ενέσεις αυτές είναι ασφαλείς και εάν θα μπορούσαν να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν η έρευνα πάει καλά, ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν θα είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση πριν από 12 έως 18 μήνες,δήλωσε ο Δρ. Άντονι Φαουτσί, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Ωστόσο,εξακολουθεί να είναι σημαντικό εάν ο κορωνοϊό γίνει μια μακροπρόθεσμη απειλή.

Το υποψήφιο αυτό εμβόλιο με το κωδικό όνομα mRNA-1273 αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας NIH και Massachusetts Moderna Inc. Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι συμμετέχοντες να μολυνθούν από τις ενέσεις, επειδή δεν περιέχουν τον ίδιο τον κορωνοϊό.

Να σημειωθεί πάντως, πως δεν είναι το μόνο πιθανό εμβόλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεκάδες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ένα άλλο υποψήφιο, που έγινε από την Inovio Pharmaceuticals, αναμένεται να ξεκινήσει τη δική του μελέτη ασφάλειας – στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Νότια Κορέα – τον επόμενο μήνα.


Αφήστε μια απάντηση