Τι ισχύει για ενοίκια, ΕΝΦΙΑ και φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω κορονοϊού (video)

Τι ισχύει για ενοίκια, ΕΝΦΙΑ και φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω κορονοϊού (video)

Ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρσι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι αντικειμενικές αξίες των οποίων θα αλλάξουν από του χρόνου. Σε ότι αφορά στο ενοίκιο των επιχειρήσεων, που έκλεισαν με εντολή της πολιτείας, θα καταβάλλουν το 60%, ενώ το ίδιο μέτρο αφορά στους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις που πληρώνουν ενοίκιο σπιτιού.


Το 60% του μισθώματος θα πληρώνουν οι επιχειρηματίες που νοικιάζουν το χώρο για την επιχείρηση τους, αλλά αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά με εντολή της Πολιτείας. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας που πληρώνει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα για να στεγάσει την επιχείρηση του, θα πληρώσει 600 ευρώ το μήνα, για τους επόμενους δύο μήνες.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους. Προϋπόθεση όμως ότι πρόκειται για ενοίκιο 1ης κατοικίας.

Συνεπώς, αν πληρώνει ενοίκιο 1ης κατοικίας, 500 ευρώ, για τους επόμενους δύο μήνες θα πληρώσει από 300 ευρώ.

«Δε θα πληρώσουν το 100%, αλλά το 60%. Πρέπει συνεπώς να βοηθήσουμε τον ιδιοκτήτη. Πώς βοηθάμε τον ιδιοκτήτη; Πηγαίνοντας σε φορολογικές ελαφρύνσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που αυτός έχει», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τους ιδιοκτήτες αυτών των περιπτώσεων, αναστέλλεται η πληρωμή οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων στην εφορία για 4 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Καθώς η κατάσταση είναι δυναμική, συνεχώς παρακολουθείται και αξιολογείται. Προς το παρόν πάντως τα μέτρα για την ελάφρυνση των ενοικίων αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο

Αρκετοί πολίτες βρίσκουν ότι το μέτρο θα βοηθήσει τους ενοικιαστές.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, φέτος οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι, καθώς οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Μαρία Σιώζου

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή