Π. Πουλικάκος: Ο Covid 19, η επιστήμη, τα συστήματα υγείας και οι φιλελεύθερες πολιτικές

Π. Πουλικάκος: Ο Covid 19, η επιστήμη, τα συστήματα υγείας και οι φιλελεύθερες πολιτικές

Για τον κορονοϊό, την αντιμετώπισή του, τα συστήματα υγείας σε σχέση με την οργάνωση των κοινωνιών, το εμβόλιο και το φάρμακο μίλησε στο «Θεσσαλικό Περισκόπιο» της ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai της Νέας Υόρκης κ. Πουλίκος Πουλικάκος.

Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ιό καινούργιο, συγγενικό με την γρίπη αλλά και με τον Sars, γι’ αυτό και αποκαλείται ως Sars2. Με βάση όλες τις ενδείξεις προήλθε από κάποιο ζώο, παρά τις θεωρίες που ακούγονται ότι «βγήκε» από κάποιο εργαστήριο ή ότι κατασκευάστηκε. Δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Πουλικάκο καμία ένδειξη για τα παραπάνω. Τα χαρακτηριστικά του ιού είναι διαφορετικά από τους προηγούμενους. Φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της πάθησης έχει να κάνει με την αντίδραση  του ανθρώπινου οργανισμού και όχι με τον ιό τον ίδιο. Τόνισε την ανάγκη οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ηλικιωμένοι, οι ογκολογικοί ασθενείς πρέπει πάση θυσία να μην έρθουν σε επαφή με τον ιό.

Ανέλυσε τις προσεγγίσεις που έχουν τα συστήματα υγείας σε σχέση με τη νέα κατάσταση, υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας οδηγεί σε μειωμένη αντίδραση και αναποτελεσματική σε σχέση με την δύσκολη κατάσταση που προκύπτει, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κίνας και στην κοινωνική οργάνωση σε σχέση με το σύστημα υγείας, στην ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβάθμιας υγείας, δημόσιας, ώστε να προκύψει ένα στιβαρό σύστημα. Αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις της Αμερικής, της Αγγλίας και της Ιταλίας και τάχθηκε υπέρ της εξέτασης του πληθυσμού, του τεστ δηλαδή, στο οποίο πρέπει να υποβληθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, προκειμένου να προκύψουν επιδημιολογικά δεδομένα, σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, δεν έχει νόημα να μιλάμε για κρούσματα.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο είναι σημαντικό για την δεύτερη φάση του ιού (καθώς προφανώς θα υπάρξει), ενώ σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, μίλησε για τις δοκιμές που έγιναν στην Κίνα. Τόνισε, ωστόσο την ανάγκη να συνεργαστεί η επιστημονική κοινότητα για τα φάρμακα που είναι αποτελεσματικό να χρησιμοποιούνται, αλλά και στην έρευνα για το φάρμακο κατά του νέου κορονοϊού.

 

 

 

 

www.ert.gr

Ελπίδα Κουτσογιάννη
image}

Αφήστε μια απάντηση