Προτάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για αντιμετώπιση επιπτώσεων μέτρων για τον COVID 19

Προτάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για αντιμετώπιση επιπτώσεων μέτρων για τον COVID 19

Κύκλο τηλεφωνικών επαφών είχε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του Ν. Μαγνησίας, προκειμένου να συζητήσει και να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής μας  εν μέσω της κρίσης λόγω των επιπτώσεων του ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

Παράλληλα, ο Βουλευτής κατά την επαφή του με τους φορείς ενημέρωσε τους εκπροσώπους τους ότι άσκησε τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε σχέση με τα υπομνήματα που είχαν καταθέσει προς την Πολιτεία προωθώντας τα αιτήματά τους στα αρμόδια Υπουργεία.

Στις επαφές του Βουλευτή με τους Προέδρους των τοπικών φορέων, αναλυτικά:

  • Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Α. Μπασδάνης ανέφερε στον Αλ.Μεϊκόπουλο ότι πολλές επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν

Στη συζήτηση που είχε ο Βουλευτής Μαγνησίας με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλη Μπασδάνη, ο κ. Μπασδάνης έκανε λόγο για τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Μαγνησίας,  εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να επαναλειτουργήσουν μετά την λήξη του «συναγερμού» για τον κορωνοϊό και την άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων .

Αναφορικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί σε διάφορα προϊόντα, ο κ. Μπασδάνης επιβεβαίωσε ότι όντως έχουν παρατηρηθεί, αποδίδοντας όμως την ευθύνη σε άλλους παράγοντες, και όχι στους παραγωγούς.

Αναφέρθηκε γι’ άλλη μια φορά στις ελλείψεις σε προϊόντα ατομικής προστασίας και τόνισε ότι πρόθεση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας είναι να προτείνει τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για βασικά προϊόντα.

  • Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Μαγνησίας Τρύφων Πλαστάρας μετέφερε στο Βουλευτή την εκτίμησή του για πτώση του τζίρου πάνω από 60% και πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κλάδοι που δεν έχουν κλείσει υποχρεωτικά.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Μαγνησίας Τρύφων Πλαστάρας στη συνομιλία που είχε με το Βουλευτή μίλησε για ηλεκτροσόκ στην οικονομία, εκτιμώντας ότι η πτώση τζίρου στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας υπερβαίνει το 60%.

Σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στους κλάδους στους οποίους η Κυβέρνηση επέβαλε υποχρεωτικό κλείσιμο, ο κ. Πλαστάρας, τόνισε ότι παρατηρούνται προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ έφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία των φανοβαφείων, τα οποία δεν μπορούν να προμηθευτούν χρώματα για τις εργασίες τους, καθώς τα καταστήματα του είδους είναι κλειστά. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ο κ. Πλαστάρας εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η αγορά θα ορθοποδήσει την άνοιξη.

  • Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Νέας Ιωνίας Απ. Οντόπουλος και ο Αλ. Μεϊκόπουλος συζήτησαν για την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού στη Μαγνησία

Την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση στην τοπική αγορά συζήτησαν ο κ. Μεϊκόπουλος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας του Κορωνοϊού θα βρει τη Μαγνησία με 30% λιγότερες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ.Οντόπουλο η κρίση λόγω Κορωνοϊού ήρθε ως επιστέγασμα της πτώσης του τζίρου που άρχισε να παρατηρείται εντονότερα από το Σεπτέμβριο του 2019 κι έπειτα, ενώ τόνισε ότι πολλές εμπορικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω της έλλειψης ρευστότητας, με το εμπόρευμα που έχουν σε απόθεμα να παραμένει απούλητο και χωρίς να έχουν χρήματα να αγοράσουν νέο για την επόμενη σεζόν.

Στο ερώτημα του κ. Μεϊκόπουλου για το αν το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη συγκυρία που τα καταστήματα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ο κ. Οντόπουλος τόνισε ότι μόνο το 20% των επιχειρήσεων διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, και οι πωλήσεις μέσω αυτών δεν μπορούν να αναπληρώσουν για τους χαμένους τζίρους στα φυσικά καταστήματα. Τέλος, ο κ. Οντόπουλος πρότεινε τα ενοίκια Μαρτίου και Απριλίου, ίσως και Μαϊου να αποπληρωθούν μέχρι 31/12/2020.

  • Ο Αλ. Μεϊκόπουλος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας για το πλήγμα στον Τουριστικό κλάδο της Μαγνησίας

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, περιέγραψε στον κ. Μεϊκόπουλο τη δραματική κατάσταση στον τουριστικό κλάδο με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία να είναι μηδενικές και τις ακυρώσεις όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, εκδρομών, συνεδρίων λόγω κορωνοϊού. Συζήτησαν για τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας του κλάδου, λόγω της επιστροφής των προκαταβολών που είχαν καταβληθεί και το θέμα της συνεχούς λειτουργίας καταλυμάτων που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στις συνομιλίες που είχε με όλους τους φορείς, υπογράμμισε ότι η χώρα και οι πολίτες βρίσκονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και πρωτοφανή κατάσταση και τις δύσκολες αυτές ώρες προέχει η ανθρώπινη ζωή. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρικό και επικουρικό προσωπικό.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής: «Οφείλουμε, όμως,  ως πολιτεία να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά και τις οικονομικές επιπτώσεις του Κορωνοϊού που πλήττουν ήδη τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων θέτοντας και την οικονομία σε «γενικευμένη κατάσταση lockdown».

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και να καλυφθεί άμεσα από το Δημόσιο το σύνολο του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να παραμείνουν κλειστές και για όσο χρειαστεί» και πρόσθεσε ότι: «Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις».

Ο κ. Αλ. Μεϊκόπουλος επισημαίνοντας μερικά μόνο άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης της πραγματικής οικονομίας μίλησε για έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, διεύρυνση των κριτηρίων του επιδόματος ανεργίας ώστε να καλυφθούν άμεσα οι εποχιακά εργαζόμενοι και έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με ταυτόχρονη αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Επιπλέον, εξήγησε ότι παρέμβαση πρέπει να γίνει και στον τραπεζικό κλάδο, ώστε να ανασταλούν οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και να υπάρξει επέκταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, για όσο διαρκεί η κρίση.

 

 

www.ert.gr

ertweb