Δώρο Πάσχα : Όλα τα σενάρια για την καταβολή του

Πολλά είναι τα σενάρια για το πότε θα δοθεί το δώρο του Πάσχα, με το επικρατέστερο από αυτά να θέλει τη χρονική μετάθεση της καταβολής του προς το καλοκαίρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του ότι το δώρο Πάσχα θα δοθεί ακέραιο σε όλους τους εργαζομένους. Επίσης, εξήγγειλε έκτακτο δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας και στους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας.

Ένα άλλο θετικό μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι και η επέκταση του έκτακτου μισθού των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν με μείωση του τζίρου τους, σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου.

Ωστόσο, δεν προσδιορίστηκε ο ακριβής χρόνος καταβολής του Δώρου Πάσχα, ο οποίος θα ανακοινωθεί σύντομα από τα συναρμόδια υπουργεία.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Η χρονική μετάθεση καταβολής του δώρου Πάσχα για συγκεκριμένους κλάδους στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

«Άλλωστε αν δοθεί το δώρο τώρα δεν θα έχει νόημα και πολλές επιχειρήσεις ίσως δεν μπορούν να το καταβάλλουν», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Αυτό υπονόησε και ο υφυπουργός Οικονομίας, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφέροντας φειδωλά στον ΑΝΤ1: «Το δώρο Πάσχα ίσως δοθεί λίγο αργότερα».

Σύμφωνα με το ένα σενάριο, η καταβολή του θα πρέπει να υπολογίζεται τον Ιούνιο.

Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί μία επιπλέον ανάσα σε επιχειρήσεις που δοκιμάζονται και επιπλέον θα κατευθυνθεί η ρευστότητα προς τους δοκιμαζόμενους κλάδους της οικονομίας και όχι σε αυτούς που περνάνε “ξώφαλτσα” την επιδημία.

Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εξετάσει εισηγήσεις προκειμένου το Δώρο Πάσχα να καταβληθεί μετά από 4 μήνες και να συμπέσει με το επίδομα αδείας.

Αρκετά πιθανό είναι πάντως, επιχειρήσεις οι οποίες όχι απλώς είναι ανοιχτές αλλά δουλεύουν με μεγάλη αύξηση τζίρου, όπως τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία, θα καταβάλλουν κανονικά στην ώρα του το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους.

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το δώρο Πάσχα

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε έντονα μία πιθανή αναστολή της καταβολής του δώρου Πάσχα, από την πρώτη στιγμή που ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι εξετάζεται αν θα δοθεί ή όχι.

Με τοποθέτησή του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί την μη καταβολή του δώρου Πάσχα, όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών. Το Κράτος, δεδομένης της κατάστασης, οφείλει να διασφαλίσει την καταβολή του δώρου κανονικά στο σύνολο των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε αρχικά από τον υπουργό Οικονομικών «ούτε να το διανοηθεί» να μη δώσει το δώρο Πάσχα.

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε στον κ. Τσακάλωτο κατηγορώντας τον πως: «αντί να συνταχθεί με όλους τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή αυτών των μαχών, διολισθαίνει ταχύτατα σε μία από τις χειρότερες πρακτικές του, επιδιδόμενος σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και μαξιμαλισμού. Το υπεύθυνο πρόσωπο που προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα κατέρρευσε εντός ελαχίστου χρόνου».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την αντιπαράθεση με εκτενή δήλωση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο βάζει πλάτη, όπως ποτέ δεν είχε διανοηθεί η ΝΔ να κάνει. Καταθέτει προτάσεις για όλα τα ζητήματα, είναι έτοιμος να συνεισφέρει με τα στελέχη του όπου χρειαστεί αλλά και να αξιοποιήσει όλες τις διεθνείς επαφές του προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ωστόσο ότι «αν όμως για τον κ. Σταϊκούρα υπευθυνότητα σημαίνει να του επιτρέψουμε να αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους, να μην ακυρώσει τις απολύσεις, να μην ενισχύσει ουσιαστικά την οικονομία και να κόψει το δώρο του Πάσχα για τους εργαζόμενους μάλλον δεν καταλαβαίνει την έννοια της λέξης».

Μάλιστα σχολιάζει ότι τον «ξεπερνάει» η «ανάγκη για αυτό-επιβεβαίωση του κ. Σταϊκούρα», και τον κατηγορεί ότι «επιμένει να βρίσκει τρόπους να μας πει ότι το 1% είναι μεγαλύτερο από το 2,8%, αλλά και για να μας πείσει ότι πάμε καλύτερα από την Ευρώπη, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το 4ο τρίμηνο στην Ελλάδα είχαμε τη χειρότερη επίδοση».

«Με ανησυχεί ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε μια τόσο δύσκολη στιγμή αρνείται πεισματικά να δει την πραγματικότητα. Για το ότι θεωρεί δε, ότι η ΝΔ οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος στη χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω», συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος και καταλήγει:

«Απλά και κατανοητά λοιπόν: αν η κυβέρνηση θέλει να λάβει μέτρα για να ξεπεράσουμε την κρίση θα είμαστε παρόντες και παρούσες, όπως ποτέ καμία αντιπολίτευση δεν έπραξε. Αν θέλει να λάβει μέτρα ώστε εκμεταλλευόμενη την κρίση να διαλύσει εργασιακά δικαιώματα και μαζί με αυτά και την οικονομία της χώρας που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού ορθοπόδησε, της το ξαναλέμε. Να μην το διανοηθεί».

Κριτική και από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για το ενδεχόμενο της μη καταβολής του δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους λόγω κοροναϊού.

«Αποδεικνύεται ότι οι χθεσινές εξαγγελίες, με τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, λειτουργούν ως άλλοθι και δίνουν το πράσινο φως στην εργοδοσία για να μην αφήσει τίποτα όρθιο στους εργασιακούς χώρους» αναφέρει το ΚΚΕ για το δώρο του Πάσχα». Το ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις: Να μη διανοηθούν να πειράξουν το δώρο των εργαζομένων. Δεν θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας».

Σφοδρές ήταν και οι επικρίσεις και από το ΜέΡΑ25 κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τις δηλώσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο μη καταβολής του δώρου του Πάσχα.

«Είναι αδιανόητο, ειδικά αυτή τη στιγμή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη, η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε «καραντίνα» τα δικαιώματα τους» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ο κ. Κριθαρίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στα δικαιώματα των εργαζομένων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στην ΕΡΤ ότι είναι «υπό αξιολόγηση» η αναστολή του δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κριθαρίδης το δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, με τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου αν αυτό κρίνεται απαραίτητο μέσα από επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Προσθέτει δε, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 ότι καμία έκπτωση δεν πρέπει να γίνει εν μέσω κοροναϊού στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αντιθέτως, θα πρέπει να γίνονται επιπλέον εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας τόσο αναφορικά με τις υπερωρίες των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όσο και με το κατά πόσον τους παρέχεται από τους εργοδότες ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την προστασία τους, όσο εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση