ΚΚΕ: Άμεσα απεγκλωβισμός προσφύγων από τα ΚΥΤ

ΚΚΕ: Άμεσα απεγκλωβισμός προσφύγων από τα ΚΥΤ

«Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στον οργανωμένο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες» ,αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του όπου και επισημαίνεται:

«Τώρα απαιτείται η λήψη ριζικών μέτρων», τονίζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Το πρώτο και το πιο ουσιαστικό μέτρο είναι, να ξεκινήσει αμέσως ο οργανωμένος απεγκλωβισμός αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Ταυτόχρονα απαιτείται, εκτός από τη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στα hot spot, να ληφθούν και όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά».

«Ακόμη και αυτά τα στοιχειώδη και καθυστερημένα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορούν την προστασία από την επιδημία του «νέου κορονοϊού» των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα hot spot των νησιών του Αιγαίου, στην πράξη υπονομεύονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, τον τεράστιο συγχρωτισμό που επικρατεί και την έλλειψη μέτρων υγιεινής» αναφέρει το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, είπε θα τους δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.

Επίσης μίλησε για περιφράξεις των Κέντρων και για δημιουργία ιατρείων εντός των χώρων που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

  • αναστέλλονται για τουλάχιστον 14 ημέρες όλες οι επισκέψεις. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία.
  • υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνεται χρήσιμη και απαραίτητη από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Σε καθημερινή βάση δύο ανακοινώσεις περί οδηγιών πρόληψης του ιού στις γλώσσες Αραβικά, Φαρσί, Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές.
  • Ανάρτηση ενημερωτικών αφισών του ΕΟΔΥ στις γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι σε κάθε δομή.
  • Τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής με καθημερινό καθαρισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων καθώς και συνεχής απολύμανση των πόμολων των θυρών των κοινόχρηστων χώρων αυτών.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των άτυπων δομών εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στις Δομές.
  • Διακοπή όλων των δραστηριοτήτων εντός κλειστών εσωτερικών χώρων του φιλοξενούμενου πληθυσμού για την αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού αυτών, για 14 ημέρες .
  •  Διακοπή συσκέψεων των φορέων δραστηριοποίησης στις Δομές σε κλειστούς χώρους.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

Σοφία Χούντα