ΕΣΗΕΑ: Να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας από τους δημοσιογράφους

Επιστολή της Ένωσης σε διευθυντές ΜΜΕ για την προστασία των εργαζομένων

«Δημοσιογράφοι και τεχνικοί, κυρίως της τηλεόρασης και όσοι συνάδελφοι δεν είναι εφικτό να εργαστούν από απόσταση είναι μια από τις επαγγελματικές ομάδες που υφίστανται επιπλέον έκθεση στον ιό. Καλούμε τους εργοδότες να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια τους και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Απαιτούνται μέτρα αυξημένης τήρησης των κανόνων αυτοπροστασίας καθώς και μέτρα για έκτακτη οργάνωση του τρόπου εργασίας και του προγράμματος, με προτεραιότητα στην οικονομία δυνάμεων και στη διατήρηση σημαντικών εφεδρειών σε προσωπικό. Όλα δείχνουν ότι η έκτακτη και πρωτόγνωρη αυτή δυσχέρεια θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η συνέχεια στην ενημέρωση των πολιτών.

Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που συνιστούν οι αρμόδιες αρχές και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι κρίσιμο για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για την προώθηση του μηνύματος για συνεπή εφαρμογή των κανόνων αυτοπροστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών και παράλληλα τονίζει ότι: « Η εικόνα δημοσιογράφων που συνομιλούν με πολίτες από πολύ κοντινή απόσταση, η οποία κατακλύζει τους τηλεοπτικούς δέκτες, δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά στέλνει κραυγαλέα λανθασμένο μήνυμα στην κοινή γνώμη.

Είναι επείγον τα τηλεοπτικά συνεργεία να ενισχυθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό, που θα επέτρεπε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας».

Επιστολή της ΕΣΗΕΑ στους Διευθυντές και Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού ΜΜΕ για την τήρηση μέτρων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε σήμερα προς τους Δ/ντες και τους Δ/ντες Ανθρώπινου Δυναμικού όλων των ΜΜΕ και κοινοποίησε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επιστολή με την οποία ζητά να γίνεται τακτική απολύμανση στους χώρους εργασίας και παράλληλα την παρουσία γιατρού και νοσηλευτή στους χώρους εργασίας προκειμένου οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Συντακτών:

«Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία απαιτεί να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους γύρω μας περιορίζοντας όσο το δυνατόν στο ελάχιστο την πιθανότητα να προσβληθούμε από τον ιό.

Όπως όλοι γνωρίζετε, οι δημοσιογράφοι και ειδικότερα οι ρεπόρτερ θεωρούνται υψηλού κινδύνου, λόγω της φύσεως της εργασίας τους. Πρέπει λοιπόν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενούς τους.

Υπάρχει ανάγκη για την τακτική απολύμανση όλων των χώρων εργασίας και κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ιατρού και νοσηλευτή μέσα στους χώρους, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για την απολύμανση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών στούντιο και διαρκής καθαριότητα. Οι ρεπόρτερ πρέπει να φορούν μάσκες και γάντια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συστήνει να υπάρξει τήρηση όλων των οδηγιών που έχουν δοθεί από τους αρμόδιους φορείς. Παραμένουμε στις επάλξεις ώστε η προσπάθεια όλων να ευοδωθεί και οι συνάδελφοί μας να συνεχίσουν να ενημερώνουν έγκυρα και έγκαιρα χωρίς να διακινδυνεύεται η υγεία κανενός».


Αφήστε μια απάντηση