Εκπληκτική αγιορείτικη μακαρονάδα από τον π. Νικήτα

Μπορεί οι Ιταλοί να κρατούν τα σκήπτρα της καλύτερης μακαρονάδας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές παραλλαγές τη συναγωνίζονται επάξια, καθώς έχουμε πάει αυτό το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων ένα βήμα παρακάτω. Και σίγουρα, κανένας δε μπορεί να συγκρίνει οποιαδήποτε συνταγή με τις παραδοσιακές μοναστηριακές.

Μια εκπληκτική συνταγή για μακαρονάδα, μόνο με αχινούς μεστή σε γεύση, πλούσια σε αρώματα και ταυτόχρονα υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες.

Για την νηστίσιμη αγιορείτικη μακαρονάδα με σάλτσα αχινών θα χρειαστούμε:

1 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι, 1 κουταλιά βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά ρίγανη, ενώ για την σάλτσα 5 αχινούς, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας μάραθο ψιλοκομμένο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, 2 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, 1/2 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί και προαιρετικά 1 καυτερή πιπερίτσα.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με λίγο λάδι. Τα σουρώνουμε και τα καίμε με το βούτυρο και το λάδι, ρίχνοντας και τη ρίγανη. Τα ανακατεύουμε καλά.Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο λάδι. Ανοίγουμε τους αχινούς και παίρνουμε το χαβιάρι τους και το ζουμί τους. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά. Αφού βράσουν για 10 λεπτά, ρίχνουμε το κρασί και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.

  • Η συνταγή είναι από το βιβλίο : Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές του π. Νικήτα.


Αφήστε μια απάντηση