Μέτρα προστασίας Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη κατά της διασποράς του Κορωναιού COVID-19

Όπως γνωρίζουμε ως τώρα φαίνεται ότι ο Κορωναϊός COVID-19 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα του φταρνίσματος των άπλυτων χεριών και από εκκρίσεις της μύτης ή του στόματος. Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 5 ημέρες , η μετάδοση του ιού υπολογίζεται από 2-14 ημέρες

Τα κλινικά συμπτώματα της νόσησης από τον Κορωναϊό COVID-19 είναι

Βήχας, Πονόλαιμος, Πυρετός, Μυαλγίες, Αίσθημα κόπωσης, Διάρροια, Έμετοι και Έντονη δύσπνοια.

Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του Κορωναϊού COVID-19

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τους ωφελούμενους της κάθε δομής.

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς Κορωναϊός COVID-19 περιλαμβάνουν :

Α) Οδηγίες ατομικής υγιεινής

Β) Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων

Γ) Οδηγίες προστασίας του Οργανισμού

Α) Οδηγίες Ατομικής Υγιεινής:

  • Τα χέρια όλων πρέπει να πλένονται καλά πριν από κάθε λήψη τροφής.

  • Να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τα Μάτια, τη Μύτη και το Στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

  • Να αποφεύγεται η κοινή χρήση των Μολυβιών, των Στυλό, των Μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

  • Nα αποφεύγεται η κοινή χρήση ποτηριών, πιάτων, κουταλιών, πιρουνιών κλπ σκευών καθημερινής χρήσεως.

  • Σε περίπτωση Βήχα ή Φτερνίσματος , πρέπει να καλύπτεται η μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο το οποίο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

  • Επιβάλλεται το τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των ωφελούμενων με υγρό σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Το στέγνωμα των χεριών γίνεται με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων .

  • Αποφυγή συνωστισμού, κοντινών επαφών (μεγαλύτερη των 2m), ειδικά με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτέρνισμα ή πυρετό.

  • Συχνή χρήση Αλκοολούχων Διαλυμάτων (με αντλία έγχυσης και βάση) που πρέπει να βρίσκονται σε ευκρινή θέση στη είσοδο κάθε ορόφου και σε κάθε χώρο απασχόλησης ή εργασίας των ωφελούμενων.

Β) Γενικές οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης

Κάθε ημέρα πρέπει να υπάρχει Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων διαμονής και εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εκτός από τις συνήθεις εργασίες καθαριότητας το προσωπικό καθαριότητας πρέπει πρόσθετα να καθαρίζει τις λείες επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και ζεστό νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

  • Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως.

  • Τα άπλυτα ρούχα να κλείνονται σε σακούλες πλαστικές μέχρι να μεταφερθούν στα πλυντήρια.

  • Όλες οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών μιας χρήσης και στολή εργασίας.

  • Τονίζεται ότι, το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να φοράει γάντια μιας χρήσης και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη ν επαναχρησιμοποιούνται .

  • Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

  • Σε περίπτωση εμφάνισης ακόμη και ήπιων συμπτωμάτων ο εργαζόμενος ή ο ωφελούμενος πρέπει να το αναφέρει και να επικοινωνεί με το 1135

Γ) Γενικές οδηγίες προστασίας του οργανισμού 

Τρώτε Υγιεινά με τροφές φυσικές όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένες, χρησιμοποιήστε φρούτα και λαχανικά, Ελαιόλαδο, ζεστά αφεψήματα, τσάι, χαμομήλι, δυόσμο, κλπ καλή ποιότητα πρωτεΐνης, όσπρια αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και τα γλυκά (οι ιοί υπερπολλαπλασιάζονται σε περιβάλλον γλυκόζης) χρησιμοποιήστε συμπληρώματα όπως Βιταμίνη C, Mαγνήσιο Βιταμίνη Β , σε μικρές ποσότητες, και ότι άλλο σας συστήσει ο γιατρός και ο Διατροφολόγος σας.

Σχετικό : Εγκύκλιος Δ1α / ΓΠ ΟΙΚ 16393/20 Επιμέλεια Κειμένου

ΑΘΗΝΑ 12/03/2020

Rds Παναγιώτα Μάρκου

Κλινική Διατροφολόγος Κοιν. ΕΚΑΒ


Αφήστε μια απάντηση