Σκληραίνουν και πληθαίνουν τα μέτρα παγκοσμίως-Ξεπέρασαν τις 137.000 τα κρούσματα (video)

Σκληραίνουν και πληθαίνουν τα μέτρα παγκοσμίως-Ξεπέρασαν τις 137.000 τα κρούσματα (video)

Στην Ιταλία παρά την καθολική καραντίνα που επιβλήθηκε η κατάσταση παραμένει δραματική με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και τα κρούσματα τα 15.000. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα εγκρίνει σήμερα, με νέο υπουργικό συμβούλιο, μέτρα ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων καταγράφεται στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα, η μία μετά την άλλη, για τον περιορισμό του κορονοϊού. Συνολικά πάνω από 137.000 είναι τα κρούσματα, ενώ δεν τα κατάφεραν 3.337 ασθενείς

Τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε η Κύπρος, ενώ δεύτερος ασθενής επιβεβαιώθηκε στην Τουρκία.

Το Νεπάλ ανέστειλε την χορήγηση αδειών για το Έβερεστ, μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της περιόδου αιχμής για ανάβαση στην στέγη του κόσμου.

Διπλωμάτης από την αντιπροσωπεία των Φιλιππίνων στον ΟΗΕ είναι το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Γαλλία

Κλείνουν από την ερχόμενη Δευτέρα στην Γαλλία όλα τα νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε διάγγελμα του  προς τον γαλλικό λαό ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Κάλεσε τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών καθώς και εκείνα με χρόνιες παθήσεις ή αναπνευστικές νόσους, να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ως μέσο προστασία των ιδίων απέναντι στην χειρότερη κρίση της υγείας στη Γαλλία  του τελευταίο αιώνα. Παρότρυνε παράλληλα τους Γάλλους να εργαστούν κατά το δυνατό από το σπίτι και να αποφεύγουν τα ταξίδια.

Επιπλέον ανακοίνωσε δέσμη έκτακτων μέτρων για την στήριξη της γαλλικής οικονομίας, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές και «μαζική» συνδρομή βοήθειας στην ημιαπασχόληση.

Εν τω μεταξύ όπως υπογράμμισε ο Εμμανουέλ Μακρόν οι δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα διεξαχθούν κανονικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την αναβολή τους. Ωστόσο, οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και να κρατούν απόσταση ενός μέτρου στην  κάλπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες θα συνεχιστούν και έκανε έκκληση στην κοινή λογική του καθενός να συμπεριφερθεί υπεύθυνα καθώς η υγεία είναι ανεκτίμητη. Τις πύλες μέχρι τέλη Μαρτίου κλείνει όμως και η Disneyland στο Παρίσι, ενώ έχουν διακοπεί και τα πρωταθλήματα Α και Β Εθνικής ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα κρούσματα στην Γαλλία ανέρχονται στα 2.876. 121 νοσηλεύονται στην εντατική, ενώ έχουν καταγραφεί και 61 θάνατοι.

Ισπανία

Η πιθανότητα να κηρυχθεί η Ισπανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεγαλώνει ώρα με την ώρα.

90 οι νεκροί και κοντά στα 4.000 τα κρούσματα ως τώρα. Τα 2.000 εξ αυτών μόνο στη Μαδρίτη. 187 ασθενείς έχουν ήδη αποθεραπευτεί.

Η Βασιλική οικογένεια αρνητική στον κορονοϊό αλλά η βασίλισσα Λετίθια διακόπτει όλες τις εμφανίσεις της.

Τρία κρούσματα σε μέλη της ισπανικής κυβέρνησης και πάνω από 10 βουλευτές κομμάτων σε κατ οίκον περιορισμό καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Η Βουλή και η Γερουσία διακόπτουν τις εργασίες τους για δύο εβδομάδες και μόνο για τα επείγοντα θέματα γίνεται ψηφοφορία τηλεματικά. Το προσωπικό εργάζεται από το σπίτι του.

Τουλάχιστον 29 χώρες απαγορεύουν την είσοδο Ισπανών στα εδάφη τους. 10 εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές σε μάθημα από το σπίτι.

Απαγορευτικό για όλα τα κρουαζιερόπλοια σε ισπανικά λιμάνια. Διακοπή πτήσεων προς Ιταλία. Το Μαρόκο διακόπτει δρομολόγια από αέρος και θαλάσσης προς την Ισπανία

«Μείνε σπίτι». Η έκκληση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε καραντίνα 4 περιοχές της Καταλονίας απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από αυτές. Οι συνεντεύξεις τύπου γίνονται μόνο διαδικτυακά

Κλειστά μουσεία, θέατρα, αναβολή αθλητικών συναντήσεων, καραντίνα αθλητικών ομάδων, συναυλίες αναβάλλονται. Κλειστά τα κέντρα για δραστηριότητες για ηλικιωμένους πολίτες. Κλειστά από το Σάββατο εστιατόρια και μπαρ στη Μαδρίτη.

Ένεση ρευστότητας ύψους 18 δις για την ισπανική οικονομία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο καταγράφονται πλέον 556 κρούσματα και 3 νεκροί από τον κορονοϊό.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε να κλείσουν μέχρι τις 3 Απριλίου όλα τα σχολεία, όλα τα μπαρ, όλα τα εστιατόρια και όλοι οι χώροι αναψυχής, ενώ τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο για πενθήμερο, με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα σούπερ μαρκετ που θα μπορούν να λειτουργούν και το σαββατοκύριακο.

Ανώτερες σχολές και πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με προγράμματα
εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ με τηλεργασία θα συνεχίσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι σε ειδικότητες μη απαραίτητης φυσικής παρουσίας.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργούν κανονικά, αλλά υπάρχει γενική σύσταση για
περιορισμό στις μετακινήσεις.

Ολλανδία

Με άλλη, πιο χαλαρή προσέγγιση, αντιμετωπίζει την κατάσταση η γειτονική και πιο πειθαρχημένη Ολλανδία, όπου τα κρούσματα ξεπερνούν τις 600 περιπτώσεις, οι νεκροί είναι 5, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό ασθενεί σε ποσοστό έως και 10%, σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν σε 1.097 εργαζόμενους σε νοσοκομεία.

Το δόγμα «business as usual» δεν πτοείται ούτε από τον κορονοϊό, και η χώρα λειτουργεί θεσμικώς κανονικά, με συστάσεις για αυτοπεριορισμό των πολιτών και αναστολή των εκδηλώσεων για περισσότερα από 100 άτομα.

Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το κράτος υπερασπίζεται τη διαφορά μεταξύ της ολλανδικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τις προσεγγίσεις άλλων χωρών, αναφέροντας ότι «στις Κάτω Χώρες διερευνώνται συνεχώς τα κατάλληλα μέτρα που θα αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού χωρίς να κλείσει η χώρα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε κατ’ εξαίρεση φορολογικές απαλλαγές, για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές επιπτώσεις λόγω του κορονοϊού.

Βρετανία

Αντιδράσεις καταγράφονται για τα ήπια όπως χαρακτηρίζονται μέτρα που εξήγγειλε χτες η βρετανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Από τη μία πλευρά οι πολίτες προσπαθούν να αφομοιώσουν την δραματική προειδοποίηση του Μπόρις Τζόνσον ότι θα χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα πριν την ώρα τους.

Και από την άλλη να δεχτούν ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιορίζονται
1. Αυτο-απομόνωση όσων έχουν συμπτώματα αλλά και όσων ζουν μαζί τους.
2. Σταματούν τα σχολικά ταξίδια εκτός χώρας.
3. Οι πολίτες άνω των 70 να μην φύγουν σε ταξίδια κρουαζιέρας

Η λογική πίσω από τα ήπια όπως χαρακτηρίζονται μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες είναι ότι η διάδοση δεν μπορεί να αποφευχθεί οπότε πρέπει να καθυστερηθεί.

Αυτό που συζητιέται πλέον σήμερα είναι η μέθοδος που η επιστημονική κοινότητα αποκαλεί «ανοσία αγέλης» όταν εκτιμάται ότι θα προσβληθεί το 60% του πληθυσμού.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πατρίκ Βάλανς εξηγώντας την σήμερα είπε ότι στόχος είναι η διαπλάτυνση της έξαρσης της ασθένειας.

«Δεν μπορεί να αποφευχθεί, δεν μπορείς να το σταματήσεις έτσι πρέπει να καταλήξεις με μία διευρυμένη έξαρση, κατά την διάρκεια της οποίας προσδοκάς ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αποκτήσουν ανοσία σε αυτό, και να μετατραπεί σε ετήσιο ιό, σε εποχική λοίμωξη ενώ παράλληλα να λαμβάνονται μέτρα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες. Αυτά» είπε «είναι τα βήματα κλειδιά πίσω από την πολιτική που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση».

Η έξαρση αναμένεται σε 10 με 14 εβδομάδες.

Το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αναβλήθηκε όπως και πολλές άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

13 βουλευτές είναι σε αυτο-απομόνωση, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος. 10 είναι οι νεκροί, 596 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Γερμανία

Πάνω από 2.300 τα κρούσματα στη Γερμανία, ενώ στους 6 είναι οι νεκροί.

Ο κορονοϊός έχει επιπτώσεις και στο πρόγραμμα της καγκελαρίου. Οι επισκέψεις ξένων ηγετών που είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη.

Συνάντηση με τον Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα δεν ανακοινώθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.

«Η κρίση θα είναι μεγαλύτερη από την τραπεζική κρίση του 2008», τόνισε η Μέρκελ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαγιερ ανακοίνωσαν ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, που περιλαμβάνει φορολογικές διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και εκτεταμένη χρήση των μέτρων για μειωμένο ωράριο
εργασίας επιδοτούμενο από το κράτος.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ ο κ. Σολτς είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη ελαστικότητα στην τήρηση του Συμφώνου σταθερότητας για όλες τις χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης».

Οι συνέπειες θα εξεταστούν σε έκτακτη συνάντηση που έχει απόψε στην καγκελαρία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τις ηγεσίες συνδικάτων και εργοδοτών.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ στο όνομα των 15 τοπικών πρωθυπουργών των κρατιδίων μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τη Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία.

Μία από τις προτάσεις που ακούγονται από τα συνδικάτα είναι να δοθούν κατά κεφαλήν καταναλωτικά κουπόνια μόλις περάσει το πρώτο κύμα της έξαρσης και αρχίσει να ομαλοποιείται η ζωή.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταποκρίσεις, Ισπανία: Δώρα Μακρή, Βρυξέλλες, Γιώργος Συριόπουλος, Γερμανία, Γιώργος Παππάς, Τουρκία, Αριάνα Φερεντίνου, Γαλλία: Γιώργος Δαβάνης

Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή