Αδήλωτα τετραγωνικά : Χαμός με τους βοηθητικούς χώρους στις πολυκατοικίες

Στους δήμους για να πάρουν απαντήσεις και να λύσουν τους γρίφους των τετραγωνικών μέτρων για αποθήκες και γκαράζ που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών σπεύδουν ιδιοκτήτες ακινήτων και διαχειριστές κτιρίων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν τις επιφάνειες των βοηθητικών χώρων στις πολυκατοικίες οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν τον δήμο τους για να ξετυλίξουν το κουβάρι των τετραγωνικών μέτρων που θα πρέπει να δηλώσουν προκειμένου να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έχει πάρει φωτιά καθώς πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων την έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα, έχουν ήδη αποκαλυφθεί πάνω 1,5 εκατ. «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα ακινήτων, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Για τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας και συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλεται να υποβληθεί δήλωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ). Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Ελλείψεις

Τις ελλείψεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων έχει εντοπίσει η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία προτείνει να γίνουν προσθήκες που θα επιτρέπουν:

– Στον διαχειριστή της πολυκατοικίας να διορθώσει τα κοινόχρηστα τετραγωνικά μέτρα για τα οποία καταβάλλονται δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

– Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

– Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πώς τεκμηριώνεται αυτή.

– Τη δήλωση των τετραγωνικών επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κ.λπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

Να σημειωθεί ότι μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, 739.866 πολίτες επισκέφτηκαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα  https://tetragonika.govapp.gr/. Ζητούμενο ήταν να συγκρίνουν σε πρώτη φάση τα τετραγωνικά των ακινήτων τους που έχουν δηλώσει στο Ε9 με τα δηλωμένα τετραγωνικά που έχουν υποβάλει στον οικείο δήμο. Από αυτούς, 59.600 υπέβαλαν αιτήσεις με διορθωτικές δηλώσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσά τους βρίσκονται 1.230 κάτοικοι εξωτερικού. Από τις 59.600 δηλώσεις οι 50.414 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι 9.187 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από τις 59.600 αιτήσεις έχουν προκύψει 1.585.717 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον προς τους δήμους της χώρας. Πρόκειται για ποσοστό 36,48% σε σχέση με τα τετραγωνικά που είχαν δηλώσει στο Ε9 και αυτών που είχαν υποβάλει στον δήμο τους, προκειμένου να υπολογιστούν τα δημοτικά τέλη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση