Ισραηλινή επιχείρηση κοντά στην παραγωγή εμβολίου για τον κορωνοϊό

Η ισραηλινή εταιρεία δημιουργίας ιατρικών προϊόντων BATM, έχει αναπτύξει ένα κιτ ταχείας διάγνωσης του νέου κορωνοϊού το οποίο, όπως αναφέρει, ήδη πολλά εργαστήρια και νοσοκομεία ανά τον κόσμο το χαρακτηρίζουν αξιόπιστο.

Με τα κρούσματα να αγγίζουν τις 100.000, και τη διεθνή ιατρική κοινότητα να έχει αποδοθεί σε ένα μαραθώνιο άμεσης ιχνηλάτησης και διάγνωσης νέων περιστατικών, η ζήτηση είναι τεράστια, όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική σελίδα The Times of Israel.

Η BATM έχει δεί ήδη τις πωλήσεις της να έχουν εκτοξευθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, μόνον από το συγκεκριμένο διαγνωστικό κίτ, ενώ η μετοχή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αυξήθηκε κατά 16,4% και κατά 9,3% στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, την ώρα που άλλες μετοχές –εξαιτίας του κορωνοϊού- σημειώνουν κατακόρυφη πτώση.

“Βασική μας ιδέα ήταν να αναπτύξουμε την τεχνολογία και όχι ειδικά ένα εμβόλιο για αυτό το είδος ή τέτοιο είδος ιού”, δήλωσε ο Δρ Chen Katz, επικεφαλής της ομάδας βιοτεχνολογίας της MIGAL. “Το επιστημονικό πλαίσιο για το εμβόλιο βασίζεται σε ένα νέο φορέα έκφρασης πρωτεΐνης, ο οποίος σχηματίζει και εκκρίνει μια χιμαιρική διαλυτή πρωτεΐνη που παραδίδει το ιογενές αντιγόνο στους βλεννογονικούς ιστούς με αυτοενεργοποιημένη ενδοκυττάρωση, προκαλώντας το σώμα να σχηματίζει αντισώματα κατά του ιού”.

«Στόχος μας είναι να παρασκευάσουμε το εμβόλιο μέσα στις επόμενες 8 με 10 εβδομάδες και να λάβουμε έγκριση ασφαλείας από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς τις επόμενες 90 ημέρες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Migal κ. David Zignon.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που κινέζοι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονωϊού. Την ίδια στιγμή για την εξεύρεση σχετικού εμβολίου εργάζονται και επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Σύμφωνα με τον Άντονι Φάουσι, επικεφαλής των ερευνών στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, δύο εμβόλια που έχουν εξελιχθεί για άλλους δύο τύπους κορωνοϊού, γνωστών ως SARS και ΜΕRS, μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα για τον νέο κορωνοϊό (nCoV). Χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες «πλατφόρμες εμβολίων» οι ερευνητές βασίζονται σε έναν σχετικά μη επιβλαβή ιό (όπως αυτόν του κοινού κρυολογήματος), προσθέτοντας εκεί στοιχεία του νέου κορωνοϊού. Στόχος είναι να προκαλέσουν αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ισραηλινή προσπάθεια φαίνεται ότι έχει αναπτύξει ταχύτατα δυνατότητες ολοκλήρωσης των επιστημονικών προσπαθειών με θετικό αποτέλεσμα. Ο Υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας του Ισραήλ Ofir AKunis χαιρέτισε το έργο της επιστημονικής ομάδας ως ένα «συναρπαστικό επίτευγμα». Υποστήριξε ότι είναι σίγουρος πως η πρόοδος θα είναι ταχεία και θα ανοίξει τον δρόμο για τις προκλινικές δοκιμές, την ώρα που άλλες εταιρείες και ιατρικές ομάδες εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος, ίσως και περισσότερο, για την παρασκευή εμβολίου.

πηγή: tornosnews.gr


Αφήστε μια απάντηση