YouTube: Το φιλτράρισμα των βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας λειτουργεί

Techblog.gr

youtube and conspiracy theories

Τον Ιανουάριο του 2019, το YouTube υποσχέθηκε στους χρήστες ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για να μειώσει το πλήθος των βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας που τους προτείνει. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, το YouTube τα κατάφερε.

Μείωσε όντως τα βίντεο θεωριών συνωμοσίας;

Η έρευνα βρήκε ότι τα προτεινόμενα βίντεο που αφορούν θεωρίες συνωμοσίας μειώθηκαν κατά 40%. Για να υπολογίσουν το νούμερο αυτό οι ερευνητές εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο ώστε να αποφασίζει αν το βίντεο περιέχει θεωρίες συνωμοσίας ή όχι.

Ο αλγόριθμός έπαιρνε αυτή την απόφαση ελέγχοντας την περιγραφή και τη μεταγραφή του κάθε βίντεο, καθώς και τα σχόλια που έκαναν οι χρήστες που το παρακολουθούσαν.

Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν 8 εκατομμύρια προτεινόμενα βίντεο μέσα σε 15 μήνες. Τον Μάιο του 2019, τα προτεινόμενα βίντεο για θεωρίες συνωμοσίας παρουσίαζαν μείωση 70%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε και πλέον αγγίζει το 40%.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το YouTube κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τα προτεινόμενα βίντεο θεωριών συνωμοσίας που αφορούν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και την επίπεδη Γη. Ωστόσο, υπάρχουν θεωρίες που συνεχίζουν να εμφανίζονται στα προτεινόμενα βίντεο, όπως αυτά που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή.

Η New York Times αναφέρει ότι το YouTube φαίνεται να έχει αποφασίσει ποια δεδομένα παραπληροφόρησης επιτρέπει και ποια όχι, χωρίς όμως να έχει αποκαλύψει δημόσια οποιαδήποτε τέτοια πολιτική.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι η έρευνα εξέτασε τα δεδομένα μόνο από πλευράς ενός ατόμου που χρησιμοποιεί το YouTube χωρίς να έχει κάνει σύνδεση. Οπότε, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν και τόσο αξιόπιστα.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος