«Παράθυρο» για δημοσιονομική χαλάρωση λόγω κορονοϊού

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για τις επιπτώσεις από την επιδημία,  με τις όποιες αποφάσεις για τη λήψη μέτρων να παραπέμπονται στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε   αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους υπουργούς 7- 8 χωρών (από τις βόρειες χώρες μίλησε μόνον ο Γερμανός υπουργός).

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά. Τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της ασθένειας, για την παροχή στήριξης στις υπηρεσίες υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας αλλά και για την θωράκιση των οικονομιών. Η επιδημία του κορονοϊού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια του προβλήματος είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο, τόνισε  μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Πηγές τονίζουν πως  αρκετοί υπουργοί Οικονομικών επιθυμούν να υπάρξει μια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων (σε συνδυασμό με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής). Στο τραπέζι είναι οι εξαιρέσεις δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, σοβαρότερη κατάσταση καταγράφεται έως τώρα στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ χαρακτηρίζεται μέτρια στην Ισπανία και την Κροατία και καλύτερη στις χώρες του Βορρά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση