Μέτρα αποσυμφόρησης των κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Μέτρα αποσυμφόρησης των κέντρων υποδοχής  στην Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Με στόχο τη λήψη μέτρων αποσυμφόρησης των κέντρων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της Ελλάδας, θα συνεδριάσουν την Πέμπτη 5/3/2020 και την Παρασκευή 6/3/2020 στο Ζάγκρεμπ, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών την ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου, θα εξεταστεί η παροχή «βοήθειας για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, κυρίως για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά»

Θα προτείνουν επίσης «μετεγκαταστάσεις, εν ανάγκη, ανάλογα με το πώς προχωρά η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου», πρόσθεσε. Προβλέπεται εξάλλου και η χορήγηση «ιατρικού και ανθρωπιστικού υλικού».

Ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα περιλαμβάνει, εκτός από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν, την αποστολή μιας δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προστασία και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με ελικόπτερα, πλοία, οχήματα, τελωνειακούς και συνοριοφύλακες.

«Ο σκοπός μας είναι να φροντίσουμε ώστε τα σύνορα αυτά να παραμείνουν κλειστά και όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή θέση θα είναι πολύ σθεναρή. Αύριο θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας για την ασφάλεια των συνόρων μας», συνέχισε ο Λε Ντριάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος