Κορονοϊός: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια στην Ιταλία – Αναστέλλεται το προσκύνημα στη Μέκκα

Κορονοϊός: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια στην Ιταλία – Αναστέλλεται το προσκύνημα στη Μέκκα

Αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν εξάπλωση του κορονοϊού παίρνουν ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία προτρέπουν τους πολίτες να αποφεύγουν χειραψίες και αγκαλιές, ενώ αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων και Πανεπιστημίων έως τις 15 Μαρτίου προκειμένου να καταπολεμηθεί η μετάδοση του ιού. Η απόφαση ανακοινώθηκε στιγμές μετά την γνωστοποίηση από τις υγειονομικές αρχές ότι οι θάνατοι από τον COVID-19 έφτασαν τους 107 από τους 79 που ήταν μέχρι χθες και τα κρούσματα πέρασαν τις 3.000 (3.089). Στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας μιλά για πανδημία και στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Σαουδική Αραβία αναστέλλει το προσκύνημα στη Μέκκα και τη Μεδίνα, ενώ το Ιράν ακυρώνει την προσευχή της Παρασκευής.

Στο Ισραήλ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι ταξιδιώτες φτάνουν από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελβετία θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα. Το μέτρο έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο που επέβαλε καραντίνα και για τους ταξιδιώτες από την Ιταλία, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Τα 1.000 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιαπωνία και τα 5.328 στη Νότια Κορέα, εκ των οποίων έχουν υποκύψει 32.

Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης ο αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό ανήλθε στους έξι, ενώ κλειστά παρέμειναν την Τρίτη ένα πανεπιστήμιο, ένα σχολείο και μια συναγωγή.

Tα δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαίωσε η Ουγγαρία. Είναι δύο Ιρανοί φοιτητές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Στην Κίνα, ανακοινώθηκαν 38 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 2.981 και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 80.270.

Συνολικά ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε 80 χώρες εκτός Κίνας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως μάσκες, ιατρικός εξοπλισμός και αντισηπτικά τελειώνουν σε όλον τον κόσμο και οι χώρες λαμβάνουν μέτρα.

Οι γαλλικές αρχές επιτάσσουν με διάταγμα τις προστατευτικές μάσκες για να διασφαλίσουν πως θα υπάρχουν για τους εργαζόμενους, η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού και στην Ιταλία η οικονομική αστυνομία κατάσχεσε μεγάλες ποσότητες υλικού που πωλούνταν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Στην Αυστραλία, όπου και εκεί παρουσιάζονται ελλείψεις, αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούν το χαρτί υγείας με το δελτίο.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε σήμερα το Eurogroup, με την συμμετοχή και των 27 Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία. Το θέμα θα περιληφθεί και στην ατζέντα του τακτικού Eurogroup, που θα γίνει στις 16 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio, το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου η Ιταλία αναμένεται ότι θα υποστεί οικονομική ζημιά που θα αγγίξει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς πρόκειται να χάσει 31 εκατομμύρια τουρίστες.

Η Lufthansa καθηλώνει 150 αεροσκάφη, δηλαδή το ένα πέμπτο του στόλου της καθώς σημειώνεται πτώση στις αεροπορικές μετακινήσεις παγκοσμίως.

«Θύμα» του κορονοϊού έπεσε και η νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ «No Time to Die» η πρεμιέρα της οποίας μεταφέρθηκε από τα τέλη Μαρτίου στις 12 Νοεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 25 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου