Το «τελευταίο αντίο» στην Άλκη Ζέη

Συγγενείς, φίλοι, πρόσωπα της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν σήμερα για  το «τελευταίο αντίο» στην Άλκη Ζέη.

Δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο, τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου αναπαύεται πλέον Άλκη Ζέη. Λίγο νωρίτερα συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι από τον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, του θεάτρου αλλά και της πολιτικής την αποχαιρέτησαν, υπό τους ήχους του τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», στο Α’ Νεκροταφείο όπου πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία της παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Η σπουδαία συγγραφέας, εκείνη που μεγάλωσε, και μύησε στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίες γενιές παιδιών, με τα υπέροχα βιβλία της, όπως «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», έφυγε, την περασμένη εβδομάδα, πλήρης ημερών έχοντας ζήσει μια γεμάτη ζωή.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη την ώρα του αποχαιρετισμού καθώς η Άλκη Ζέη, πέρα από σημαντική στην τέχνη της, υπήρξε και ένας αξιαγάπητος άνθρωπος, μια γυναίκα που σκόρπιζε πηγαίο χαμόγελο και αγάπη.

Βαθιά συγκινημένος ο 92χρονος ποιητής Τίτος Πατρίκιος τήν αποχαιρέτησε με λόγια καρδιά στον επικήδειο που εκφώνησε. Εκεί ήταν και άλλα μέλη της ελληνικής λογοτεχνικής οικογένειάς μεταξύ των οποίων η Μάρω Δούκα, η Ζυράννα Ζατέλη κ.ά.

Το παρών έδωσαν, επίσης,  η Αλεξάνδρα Μητσοτσάκη, οι ηθοποιοί Ξένια Καλογεροπούλου, Μπέτυ Αρβανίτη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Τάρλοου. Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης και η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων.

Όπως έγραψε εκπαιδευτικός, στο βιβλίο συλλυπητηρίων, «Σε γνώρισα μέσα από τα βιβλία σου, σε δίδαξα στα παιδιά του σχολείου μου, σε διάβασαν και σε αγάπησαν τα δικά μου παιδιά. Ευχαριστώ».

Τελευταία της δημόσια παρουσία της Άλκης Ζέη ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 στην κατάμεστη, από ενήλικες και μαθητές σχολείων, αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, σε μια τιμητική βραδιά που διοργανώθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου «Ένα παιδί από το πουθενά» (εκδ. Μεταίχμιο).

Υπενθυμίζεται ότι επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων να κατατεθούν δωρεές στη μνήμη της σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην προστασία παιδιών.


Αφήστε μια απάντηση