Υπόταση: Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί και γιατί εμφανίζεται

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, ή υπόταση, μπορεί να είναι σημάδι καλής υγείας και μειωμένου κινδύνου καρδιοπαθειών. Αλλά όχι πάντα. Κάποιες φορές, η συνεχής υπόταση ή η απότομη πτώση της πίεσης μπορεί να δημιουργεί ανησυχητικά συμπτώματα, ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κατανοώντας την υπόταση

Για να υπολογίσουμε την αρτηριακή πίεση, χρειαζόμαστε δύο μετρήσεις: τη συστολική πίεση και τη διαστολική πίεση. Η πρώτη είναι ο πρώτος αριθμός που αναγράφεται, υποδεικνύει την πίεση που υπάρχει μέσα στις αρτηρίες, όταν η καρδιά στέλνει αίμα στον υπόλοιπο οργανισμό. Η διαστολική είναι ο δεύτερος αριθμός, που δείχνει την πίεση στις αρτηρίες μας, ενώ η καρδιά μας γεμίζει αίμα.

Χαμηλή θεωρείται σε γενικές γραμμές η πίεση που δεν ξεπερνά τα 90 mm Hg για τη συστολική («μεγάλη») και τα 60 mm Hg για τη διαστολική («μικρή»). Κάποιοι ενήλικες βρίσκονται συνεχώς στο φάσμα της υπότασης, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν απαιτείται θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όμως, η υπόταση μεταφράζεται σε μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλό σου και σε άλλα απαραίτητα όργανα, που οδηγούν πιθανώς σε θανατηφόρο σοκ.

Όλες οι πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να εμφανίσουν υπόταση, αλλά ορισμένες είναι πιο ευάλωτες και φυσικά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι. Για παράδειγμα, η ορθοστατική υπόταση, που συμβαίνει όταν σηκωνόμαστε απότομα, είναι συχνή σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το σώμα μας έχει συγκεκριμένους προσαρμοστικούς μηχανισμούς που εμποδίζουν φυσιολογικά την απότομη υπόταση. Αλλά η ορθοστατική υπόταση είναι πρόβλημα, όταν δεν υπάρχουν τα συνηθισμένα αντανακλαστικά.

Τα συμπτώματα της υπότασης

Οι περισσότεροι γιατροί δεν θεωρούν την υπόταση πρόβλημα, εκτός κι αν συνδέεται με συγκεκριμένα σημάδια και συμπτώματα:

  • Ζάλη
  • Λιποθυμία
  • Κόπωση
  • Πρόβλημα στη συγκέντρωση
  • Θολή όραση
  • Ναυτία
  • Χλωμή επιδερμίδα
  • Δύσπνοια

Πότε μπορεί να εμφανιστεί υπόταση

Κάποιοι άνθρωποι έχουν εκ φύσεως υπόταση και δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αλλά όσοι συνηθίζουν να έχουν κανονικές ή υψηλές τιμές, μια ξαφνική μείωση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να σηματοδοτεί πρόβλημα. Ένα επεισόδιο υπόταση είναι πολύ πιθανό να συμβεί υπό τις παρακάτω συνθήκες:

– Όταν σηκωνόμαστε απότομα μετά από πολύωρη καθιστική ή ξαπλωτή θέση

– Κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες εγκυμοσύνης

– Απώλεια ενός μεγάλου ποσοστού αίματος

– Αφυδάτωση

– Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές που σχετίζονται με την καρδιά, το Πάρκινσον, την κατάθλιψη ή για στυτική δυσλειτουργία

– Σοβαρή μόλυνση που εισβάλει στην κυκλοφορία του αίματος

– Εμφάνιση αναφυλαξίας λόγω αλλεργίας

– Νευρική πάθηση που επηρεάζει και την αρτηριακή πίεση

– Έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως χαμηλά επίπεδα Β12 και φυλλικού οξέος

Μπορεί η υπόταση να προκαλέσει κόπωση;

Η υπόταση προκαλεί κόπωση – αίσθηση έντονης κούρασης και έλλειψη ενέργειας. Η έρευνα έχει αποκαλύψει μια συσχέτιση ανάμεσα στην υπόταση και στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό το είδος κόπωσης, αλλά οι γιατροί συστήνουν την αντιμετώπιση των αιτιών που κρύβονται πίσω από τη φανερή κόπωση.

Πότε χρειαζόμαστε ιατρική φροντίδα για την υπόταση;

Αν η υπόταση είναι συνεχής και δεν εμφανίζετε κανένα επικίνδυνο σύμπτωμα, δεν υπάρχει συνήθως λόγος ανησυχίας. Παρομοίως, αν έχετε ένα τέτοιο επεισόδιο, επίσης μάλλον δεν χρειάζεται να δείτε έναν γιατρό.  Είναι φυσιολογικό η αρτηριακή πίεση να ανεβαίνει και να κατεβαίνει με τον καιρό και το σώμα συνήθως μπορεί να επανέρχεται. Αλλά αν το πρόβλημα είναι συνεχές ή δεν υπάρχει εμφανής εξήγηση, χρειάζεται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πηγές


Αφήστε μια απάντηση