Προσφυγικό/Μεταναστευτικό: Με αποτροπή και διεθνοποίηση απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις-Αυξημένη ετοιμότητα στα σύνορα

Προσφυγικό/Μεταναστευτικό: Με αποτροπή και διεθνοποίηση απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις-Αυξημένη ετοιμότητα στα σύνορα

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πλήρης αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα. Ο πρώτος άξονας στον οποίο κινείται είναι η φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, ενώ ο δεύτερος είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Ήδη έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο και τα νησιά.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Κυβέρνησης

Κυβερνητικά στελέχη, βρίσκονται μάλιστα στα σημεία προκειμένου να συντονίζουν τις διαδικασίες. Σαφείς ήταν οι οδηγίες του Πρωθυπουργού και για τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, εξάλλου, από την πρώτη στιγμή διεθνοποιήσει το θέμα.

Αλλεπάλληλες ήταν χθες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες, (Μέρκελ, Μακρόν, Μπορίσοφ), με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την  Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και ο Πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους, σε όλες του τις επαφές, ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

«Τα σύνορα της χώρας μας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Στο ίδιο πλαίσιο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για το μεταναστευτικό πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας. Τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

Έντονη ανησυχία, αλλά και αυξημένη ετοιμότητα

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν στην μεθόριο του Έβρου, προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής, ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα παράλια της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα τους προτρέπει και τους διευκολύνει να περάσουν από Σμύρνη, Δαρδανέλια και Αιβαλί στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

Τα 8 μποφόρ δεν εμπόδισαν χθες βράδυ βάρκα με μετανάστες να ξεκινήσει το ταξίδι προς την Λέσβο. Η αλλαγή στάσης της Άγκυρας αποτυπώνεται στο ότι η τουρκική ακτοφυλακή δεν αποτρέπει τα πλοιάρια που ξεκινούν από τα παράλια της Τουρκίας αλλά ούτε κάνει διάσωση σε περίπτωση κινδύνου.

Στα νησιά έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες με ειδικές μονάδες του Λιμενικού. Ο συντονισμός περνάει μέσα από τέσσερις λιμενικούς σταθμούς.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορα στο μέγιστο βαθμό» δήλωσε ο Υπ. Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

52 σκάφη συνδράμουν στην επιχείρηση του Λιμενικού για να «κλείσουν» τα θαλάσσια περάσματα. Σύγχρονος ο εξοπλισμός: Θερμικές κάμερες και ραντάρ.

Έβρος: Σφοδρά επεισόδια στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών 

Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, πετούν πέτρες και πυρακτωμένα ξύλα, ενώ Τούρκοι στρατιώτες τους δίνουν στο χέρι δακρυγόνα που τα ρίχνουν στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, που απαντούν με ρίψη χημικών.

Η ένταση συνεχίζεται για ώρες ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά.

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα συνοδεύουν στη συνοριογραμμή τα λεωφορεία με τους μετανάστες. Εκεί σταματά όμως η διαδρομή τους.

Κάποιοι παραβιάζουν το φράκτη με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Δεν τους επιτρέπουν την είσοδο όμως η αστυνομία και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων.

Μέσα σε ένα 24ωρο απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι. Όσοι μετανάστες πέρασαν, κρατούνται και θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές διαδικασίες.

«Σκανδαλώδη» χάρτη με τον οποίο υποδεικνύει στους μετανάστες τις διαδρομές προς την Ελλάδα και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάρτησε στον αραβόφωνο λογαριασμό του στο Twitter το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT.

Ως σημεία εξόδου από την Τουρκία παρουσιάζει τέσσερα νησιά του Αιγαίου, τον Έβρο και τη Βουλγαρία και οι χώρες- τελικοί αποδέκτες αυτών των ροών, είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία.

«Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας στον Έβρο.

 Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ στηρίζει την Ελλάδα και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό.

Πολιτικές αντιδράσεις

Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη,Κατερίνα Γράβου, Μάριος Κωνσταντινίδης

 

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση