120.000 πρόσφυγες-μετανάστες έτοιμοι να περάσουν στην Ελλάδα από θαλάσσης – Κλειστά τα σύνορα στον Έβρο

Ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι έτοιμοι να μετακινηθούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα, δημοσιεύει η Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας πως οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στην νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αδριανούπολη, ενώ παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και στο Ντικιλί κοντά στο Αϊβαλί απέναντι από την Μυτιλήνη.

Στο μεταξύ η Άγκυρα απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και βαρύ πυροβολικό σφυροκοπώντας πάνω από 200 γνωστές θέσεις του στρατού του πρόεδρου Άσαντ γύρω από το Ιντλίμπ.Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι “στο μέτωπο της διπλωματίας την ημέρα σφράγισε η δήλωση του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που φωτογράφησε τη Ρωσία ως υπαίτιο της αεροπορικής επίθεσης όταν είπε πως «ήξεραν καλά που βρισκόταν το τουρκικό κομβόι» για να απαντήσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι την επιδρομή πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Άσαντ και όχι η ρωσική αεροπορία. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος των τούρκων στρατιωτών, η Μόσχα άσκησε πίεση για να σταματήσει η επίθεση. Πάντως το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το τουρκικό κομβόι χτυπήθηκε σε σημείο που δεν έπρεπε να βρισκόταν”.

Επισημαίνεται πως το μεσημέρι οι Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα νέες κύκλος διαπραγματεύσεων με το ρωσικό κλιμάκιο στην Άγκυρα και προστίθεται στο ρεπορτάζ: «Η Τουρκία ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.

Πλέον τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι νεωτέρας ενώ 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλια για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα».

«Αυτή η βραδιά καθώς και το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμα για την επόμενη μέρα τόσο στην ρήξη Άγκυρας – Μόσχας, όσο και στο προσφυγικό», καταλήγει η Deutsche Welle.

Ενταση και χημικά στον Εβρο – Εγκλωβισμένοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα

Ηλεκτρισμένη  η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου.

Τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ουσιαστικά κλειστά ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις των συνοριοφυλάκων και των αστυνομικών.

Σύμφωνα με τον διεθνή και τοπικό Τύπο, στη νεκρή ζώνη έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες και ανάμεσα τους και μικρά παιδιά. Και αυτά τη στιγμή που στο σημείο η ΕΛ.ΑΣ. ενισχύει τις δυνάμεις της, καθώς καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν προχωρήσει σε ρίψη χημικών και σε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να αποτρέψουν την είσοδο στο ελληνικό έδαφος από τους μετανάστες.

Σύμφωνα με το βίντεο, πολλοί φορούν προστατευτικές μάσκες ή μαντήλια λόγω των χημικών.

Δείτε βίντεο από το Ruptly:

Καραβάνια προσφύγων στον Εβρο

Εικόνες εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που αναχωρούν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Κάποιοι βρίσκονται στο Δικελί κοντά στη Σμύρνη και φέρονται έτοιμοι να επιβιβαστούν σε βάρκες προκειμένου να περάσουν απέναντι στη Λέσβο.

“Πηγαίνουμε στην Ελλάδα, έχουμε ετοιμάσει τα πράγματά μας και τα χρήματά μας. Ήρθαμε να ετοιμάσουμε τις βάρκες και τον εξοπλισμό μας. Θα πάμε στην Ελλάδα από εδώ”, λέει ένας άνδρας στην τηλεοπτική κάμερα και συμπληρώνει: “Μπορούμε να περάσουμε ελεύθερα. Οι συνοριοφύλακες και όλοι μας είπαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Μας είπαν ‘μπορείτε να φύγετε τώρα. Μπορείτε να φύγετε οποιαδήποτε ώρα’”.

Σε άλλες εικόνες, εκατοντάδες άνθρωποι φαίνονται να περπατούν από την Αδριανούπολη με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ προέρχονται από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Μαρόκο.

Έκλεισε το τελωνείο – Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου. Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στον Έβρο και στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Δείτε το ρεπορτάζ από την ΕΡΤ:

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνος Φλώρος έπειτα από σύσκεψη που είχε τις πρώτες πρωϊνές ώρες με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναχώρησε για τον Έβρο, όπου θα επισκεφτεί συγκεκριμένα σημεία της μεθορίου. Έχουν δοθεί εντολές για “λελογισμένη ενίσχυση των δυνάμεων” όπου χρειαστεί. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν με την αστυνομία σε ό, τι χρειαστεί προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές και καθαρό όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς τους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα θα αντιδράσει όπως πρέπει. Έχει τον τρόπο και τα μέσα.

Ενίσχυση υπάρχει και στη θάλασσα, όπου βέβαια η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πιο περίπλοκη.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη επιτέλους να σηκώσει ανάστημα και έναντι των Βρυξελλών. Εκεί όπου πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Αν ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με τους πρόσφυγες και μετανάστες, η Αθήνα θα πρέπει να ΄χει έτοιμο σχέδιο για να πιέσει επιτέλους τους Ευρωπαίους. Αν συνεχίσει να παριστάνει τον πιο “καλό το μαθητή” ,τότε θα ΄χουμε μεγάλο πρόβλημα.

Yeni Safak: Πρόσφυγες κολυμπούν στον Έβρο και περνούν στην Ελλάδα

Εικόνες-σοκ από τον ποταμό Έβρο φιλοξενεί εδώ και λίγη ώρα στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα, «Yeni Safak».

Το εν λόγω σάιτ δημοσιεύει βίντεο, όπου παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας κολυμπώντας στον ποταμό, Έβρο, όπου υπάρχουν περιοχές που δεν επιτηρούνται επαρκώς.

Δείτε το βίντεο από τη Yeni Safak:

Έβρος: Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι Τούρκοι πυροβολούν στον αέρα 

Οι μετανάστες κατά μήκος της συνοριογραμμής στον Έβρο αναζητούν περάσματα στη χώρα μας, ενώ οι Αρχές προχωρούν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, βανάκια σταμάτησαν στις όχθες του Έβρου από την τουρκική πλευρά και κατέβηκαν δεκάδες μετανάστες οι οποίοι κινήθηκαν ανά ομάδες προσπαθώντας να βρουν καθαρά μονοπάτια χωρίς φύλαξη για να περάσουν στην Ελλάδα.

Στρατός και Αστυνομία είναι επί ποδός και προσπαθούν να τους απωθήσουν. Έχουν συνεχώς περιπολίες, με αυτοκίνητα αλλά και πεζή, ακόμη και με drone.

Τους απωθούν με ηχητικά και φωτεινά σήματα. Όμως κάποιοι μετανάστες δεν κάνουν πίσω, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν πως από την τουρκική πλευρά ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται πως Τούρκοι πυροβολούν στον αέρα για να αναγκάσουν τους μετανάστες να προωθηθούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:


Αφήστε μια απάντηση