Ζ. Μακρή: ζωτικής σημασίας τα ευφυή συστήματα μεταφορών

Ζ. Μακρή: ζωτικής σημασίας τα ευφυή συστήματα μεταφορών

Τα ευφυή συστήματα μεταφορών τα οποία μπορούν να καταστήσουν τις μεταφορές ασφαλέστερες, αποδοτικότερες και πιο βιώσιμες εφαρμόζοντας διάφορες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών σε όλους τους τρόπους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, η ενσωμάτωση των υφιστάμενων τεχνολογιών τους, που μπορεί να δημιουργήσει νέες υπηρεσίες και η ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών με βάση αυτά, αποτέλεσαν το θέμα των εργασιών της 10ης συνεδρίασης της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών, στην οποία προεδρεύει η βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. Προσκεκλημένος της επιτροπής ήταν ο γενικός γραμματέας μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νικ. Σταθόπουλος.

Ο κ. Σταθόπουλος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση της ψηφιοποίησης των μεταφορών στην ΕΕ αφού αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην καλύτερη χρήση των λύσεων των ευφυών συστημάτων μεταφορών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του δικτύου μεταφορών επιβατών και επιχειρήσεων. Τα ευφυή συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των ταξιδιών και των δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένους και συνδυασμένους τρόπους μεταφοράς. Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μεθοδικά για την επόμενη γενιά λύσεων των ευφυών συστημάτων, μέσω της ανάπτυξης των Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (Cooperative-ITS), ανοίγοντας το δρόμο για αυτοματοποίηση στον τομέα των μεταφορών. Ακόμη, ο κ. Σταθόπουλος προχώρησε στην περιγραφή των τεχνολογιών, που συνθέτουν τα έξυπνα συστήματα, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η θέση τους στον περιφερειακό ανταγωνισμό και στην ανάγκη εκ μέρους της πολιτείας να ανακαλύψει από τώρα νέες μεθόδους διαχείρισης και θεσμοθέτησης αυτών.

Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, το ενδιαφέρον για την εφαρμογή των ευφυών συστημάτων μεταφορών σε συνέργεια με τις «έξυπνες πόλεις» ήταν εξαιρετικά μεγάλο, και, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, ακόμη και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, η επιλογή τέτοιων θεμάτων που αντιμετωπίζουν ζητήματα που ήδη απασχολούν τους εταίρους μας στην Ευρώπη βοηθούν το κοινοβουλευτικό σώμα με παρεμβάσεις και νομοθετήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

 

 

www.ert.gr

ertweb