Επίσημη ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Επίσημη ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Ανακοινώνεται το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν». Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Επίσης αποφασίστηκε η αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό.

«Mε την εισήγηση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Παιδείας, επεκτείνεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλες τις εκδρομές του εξωτερικού, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών, επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό.

Επίσης, εδώ θέλω να τονίσω, ότι συνεχίζουμε την επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών για τα προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα και την παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών.

Όπου υπήρξε υποψία έως σήμερα, διενεργήθη εργαστηριακός έλεγχος που ήταν αρνητικός. Κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, είναι ότι η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων στην Πατρίδα μας δεν κρίνεται απαραίτητη.

Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού στην κοινότητα στην Ελλάδα. Ο λόγος που ανεστάλη το καρναβάλι, είναι επιδημιολογικός, έχει να κάνει με τη συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πιθανότητα διασποράς στην επικράτεια περιστατικών μεταδόσεως της νόσου.

Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης ή ταξίδι στη συγκεκριμένη περιοχή, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Β. Κικίλιας: Η σημασία της σωστής πληροφόρησης

Στη σημασία της σωστής πληροφόρηρησης έδωσε έμφαση ο Β. Κικίλιας. «Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας.

Μιλάμε για συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Για αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη, στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Μιλάμε για αποφυγή των κοντινών επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο και, πάνω απ’ όλα, για την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουμε στους ειδικούς, τους επιστήμονες, για την πληροφόρησή μας και τη φροντίδα μας.

Ειδικά για αυτές οι ομάδες των συμπολιτών μας, το τονίζω μετ’ επιφάσεως, σε ό,τι έχει να κάνει με όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες υπάρχουν στη χώρα και όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες. Τον καιρό που άλλες φορές είναι καλός άλλες κακός, την υγρασία, τη συνεύρεση σε χώρο με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη το κοινό κρυολόγημα και ούτω καθ’ εξής.

Και σας παρακαλώ πάρα πολύ κυρίες και κύριοι, να βοηθήσετε να περάσετε το μήνυμα, ειδικά για αυτές τις ομάδες του πληθυσμού. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ» .

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση την ΕΡΤ1

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση