Γιώργος Σεφέρης – 29 Φεβρουαρίου 1900

Γιώργος Σεφέρης – 29 Φεβρουαρίου 1900

Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη (29 Φεβρουαρίου 1900), που υπήρξε από τους κορυφαίους της νεοελληνικής ποίησης και ο πρώτος Έλληνας λογοτέχνης που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Σαν σήμερα, τον 20ο αιώνα», το οποίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

(video)

Ο Γιώργος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Σμύρνη, στις 29 Φεβρουαρίου 1900, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που ίσχυε τότε στην περιοχή. Ήταν πρωτότοκος γιος οικογένειας λογίων, της Δέσπως και του Στυλιανού Σεφεριάδη. Στα 18 του χρόνια βρέθηκε στο Παρίσι για σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τον τίτλο «Στροφή», εκδόθηκε το 1931, όταν ο Γιώργος Σεφέρης σταδιοδρομούσε ήδη με επιτυχία στο ελληνικό διπλωματικό σώμα. Ακολούθησαν «Η στέρνα», «Το μυθιστόρημα», το «Τετράδιο Γυμνασμάτων», τα «Ημερολόγια καταστρώματος» και όλα τα υπόλοιπα, που εδραίωσαν ένα νέο κεφάλαιο της νεοελληνικής ποιητικής δημιουργίας.

Η εκπομπή αναφέρεται επίσης στην ύψιστη αναγνώριση του έργου του Γιώργου Σεφέρη, τη βράβευση του το 1963 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά και στην στάση του κατά την περίοδο της δικτατορίας, αρχικά με την περιφρονητική σιωπή του και τον Μάρτιο του 1969 με τη δήλωση του κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Ο Γιώργος Σεφέρης πέθανε δύο χρόνια αργότερα και η κηδεία του εξελίχθηκε στην πρώτη αντιδικτατορική εκδήλωση από την επιβολή της χούντας.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από διάφορες δραστηριότητες του μεγάλου Έλληνα ποιητή, ένα απόσπασμα από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη,  ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ακούγεται ο ίδιος να απαγγέλλει ένα ποίημα του από τη συλλογή «Μυθιστόρημα», καθώς επίσης και η δήλωση του κατά της χούντας το 1969.

Επιμέλεια-κείμενα-σκηνοθεσία: Πάνος Παπαδόπουλος
Αφήγηση: Αλέξανδρος Λαχανάς
Παραγωγή: ΕΡΤ, 2007-2008

Δείτε περισσότερα στο 

www.ert.gr

Ηρώ Μαύρου