Covid 19: Είναι ώρα για δράση προειδοποιεί ο ΠΟΥ- Επιπτώσεις σε οικονομία και τουρισμό- Η διασπορά

Covid 19: Είναι ώρα για δράση προειδοποιεί ο ΠΟΥ- Επιπτώσεις σε οικονομία και τουρισμό- Η διασπορά

«Ολέθριο λάθος» για τις χώρες να υποθέσουν ότι δεν θα έχουν κρούσματα του κοροναϊού. δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα «σε στενό συντονισμό» μεταξύ τους, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Μακρόν στο περιθώριο της ιταλογαλλικής συνόδου που διεξάγεται στη νότια Ιταλία. Την ίδια ώρα, οι οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού έχουν πλέον αρχίσει να γίνονται αισθητές, ενώ λόγω της διασποράς των κρουσμάτων παγκοσμίως εκφράζονται φόβοι πως τα εισοδήματα από τον τουρισμό θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 22 δισεκ. δολάρια.Πτωτική πορεία, επίσης, για την τιμή του πετρελαίου.

ΠΟΥ: Ενεργήστε επιθετικά

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν ενεργήσετε τώρα με επιθετικό τρόπο, θα μπορέσετε να περιορίσετε αυτόν τον κοροναϊό. Η συμβουλή μου είναι να ενεργήσετε ταχέως» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας πως τις δύο τελευταίες ημέρες, ο αριθμός καθημερινά των νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στον κόσμο είναι υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφεται στην Κίνα.

«Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές», τόνισε καλώντας τις χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επιδημίας, ακόμα κι αν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα. «Οι επιδημίες στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα δείχνουν για το τι είναι ικανός ο ιός» είπε.

Σε καθοδική πορεία η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 4% με το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη. Γύρω στις 16.50 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης Απριλίου, πωλείτο για 51,27 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, τιμή μειωμένη κατά 4,04% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό, επίσης παράδοσης Απριλίου, είχε πέσει στα 46,31 δολάρια, μειωμένο κατά 4,97%.

Επιπτώσεις στον τουρισμό

Η εξάπλωση του κοροναϊού προκαλεί ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως, μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και περιορισμό των ταξιδιών, γεγονός που έχει επιπτώσεις στη ζήτηση και κατά συνέπεια στην τιμή» του πετρελαίου, εξήγησε ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets.

Η επιδημία του νέου κορονοϊού θα ροκανίσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισεκ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους κινέζους παραθεριστές, τόνισε σήμερα η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Υπό τις νέες συνθήκες, στο μικροσκόπιο μπαίνουν πλέον διοργανώσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, όπως η επικείμενη Διεθνής Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), η οποία είναι προγραμματισμένη για το διάστημα 4-8 Μαρτίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου παγκοσμίως και συγκεντρώνει περίπου 10.000 εκθέτες και πάνω από 160.000 επισκέπτες.

Οι δεινότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, όπως και η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη κι οι Φιλιππίνες, προσθέτει το ίδιο ίδρυμα.

Η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009,  ήτοι χαμηλότερη από το 3%.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση της παρούσας κρίσης στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ,  επισήμανε ότι τα πρώτα δείγματα θα φανούν στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αλλά τόνισε ότι δεν αναμένει μεγάλα εμπόδια στις παραδόσεις εμπορευμάτων.

Λήψη υγειονομικών μέτρων- Διασπορά

Ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλον τον κόσμο. Εκτός της Κίνας έχουν καταγραφεί περίπου 3.600 κρούσματα και περισσότεροι από 50 νεκροί. Στην Κίνα τα κρούσματα ανέρχονται στα 78.000 και οι νεκροί στους 2.744.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι λαμβάνονται υγειονομικά μέτρα από την κάθε χώρα, σε στενό ευρωπαϊκό συντονισμό», είπε, ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι οι υπουργοί Υγείας των χωρών-μελών της ΕΕ συνεδρίασαν χθες στη Ρώμη.

«Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση αυτά που μας λένε οι επιστήμονες και οι γιατροί», πρόσθεσε ο Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Νάπολης, πριν από την έναρξη της συνόδου.  Την ίδια ώρα, ο Ματέο Σαλβίνι ζητά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού και την σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού.

Για «νέα κατάσταση στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε ότι «η κατάσταση έχει σημαντικά οξυνθεί».

Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία νοσηλεύονται με τον ιό 14 άτομα, ενώ 240 βρίσκονται σε καραντίνα.

Μεταξύ των μέτρων ελέγχου της επιδημίας που ανακοινώθηκαν είναι και η καταγραφή των στοιχείων των επιβατών με «κάρτες αποβίβασης», από τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία, προκειμένου να ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό η μετάδοση του ιού. Στόχος είναι επίσης οι εταιρίες σιδηροδρόμων και λεωφορείων να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα – οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες το κάνουν ήδη – στην διασυνοριακή κυκλοφορία, αν και, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει για αυτό νομική βάση.

Έλεγχοι θα γίνονται και στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, το Ιράν, την Ιταλία και την Νότια Κορέα, όπου ο ιός είναι σε έξαρση, αλλά, όπως εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι εύκολο να κλείσει κανείς τα σύνορα της χώρας. «Αυτό το σενάριο δεν το βλέπω», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των «ύποπτων» περιστατικών, αυτές μπορούν πλέον να γίνονται σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά και, εφόσον υπάρχει ιατρικό παραπεμπτικό, καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ακόμη και ο πρώιμος έλεγχος δεν πρόκειται να γίνει πλημμελώς, λόγω οικονομικών πόρων.

«Καλύτερα να γίνουν περισσότερες εξετάσεις από το απαραίτητο, παρά λιγότερες», τόνισε σχετικά.

Η Ρωσία διακόπτει από 4ης Μαρτίου τη σιδηροδρομική σύνδεση Μόσχα – Νίκαια της Γαλλίας, εξαιτίας του κοροναϊού, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών.

Η αμαξοστοιχία που πραγματοποιεί το εν λόγω δρομολόγιο περνάει μέσω Λευκορωσίας, Πολωνίας,Τσεχίας, Αυστρίας, Ιταλίας και Μονακό.

Από τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου η Ρωσία περιορίζει την αεροπορική σύνδεση με το Ιράν.

Πτήσεις θα πραγματοποιούν,  μέσω του τερματικού F του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο, μόνο η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot και η ιρανική Mahan Air.

Αυτή την στιγμή από τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μόνο η Aeroflot πραγματοποιεί μια πτήση την ημέρα προς το Ιράν.

Το Ισραήλ απαγόρευσε σήμερα την είσοδο στη χώρα σε 56 Ιταλούς τουρίστες που είχαν ταξιδέψει με πτήσεις από το Μιλάνο, την Βενετία και τη Ρώμη και τώρα θα επιστρέψουν στην Ιταλία.

«Δεν είχαμε άλλη λύση, ο κοροναϊός έχει διαδοθεί στην Ιταλία», ανέφεραν οι αρχές του Ισραήλ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Συνολικά από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί  στην Ισπανία 17 κρούσματα, από τα οποία τα 15 από το βράδυ της Δευτέρας. Ένα είναι σε «σοβαρή» κατάσταση. Οι αρχές που προσπαθούν να ανιχνεύσουν από πού ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου στο ισπανικό έδαφος

Έλεγχοι στους αιτούντες άσυλο- Αναστολή στις επιστροφές προσφύγων

Σε ό,τι αφορά τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι φθάνουν στην Γερμανία, στο εξής θα εξετάζονται για μόλυνση με κοροναϊό.

Παράλληλα, η Ιταλία αποφάσισε να μπλοκάρει μέχρι τα τέλη Μαρτίου τις αναχωρήσεις προσφύγων για επανεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στο ίδιο πλαίσιο η Ιταλία δεν θα δέχεται ούτε επιστροφές προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία.

Πηγή:ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή