Ούτε τα 14Mbps δεν ξεπερνούν οι ταχύτητες download στην Ελλάδα

Techblog.gr

ταχύτητες internet

Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται χρόνια πίσω σχεδόν σε κάθε τεχνολογία είναι γνωστό. Ομοίως, αποτελεί κοινή γνώση πώς οι υποδομές των δικτύων που διαθέτουν οι πάροχοι βρίσκονται χρόνια πίσω από αυτές άλλων χωρών. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει τα πραγματικά στοιχεία για τις ταχύτητες που προσφέρουν οι συνδέσεις ίντερνετ στην Ελλάδα.

Ούτε στην πενηντάδα δεν μπήκαμε

Σύμφωνα με έρευνα της WebsiteToolTester η χώρα μας κατέχει την 56η θέση στις ταχύτητες των συνδέσεων παγκοσμίως. Ποιοι προηγούνται όμως και κατά πόσο;

Οι τρεις πρώτες θέσεις ανήκουν στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και το Τζέρσεϊ, που έχουν ταχύτητες download 85.02Mbps, 70.86Mbps και 67.46Mbps, αντίστοιχα. Η πεντάδα κλείνει με τη Σουηδία που αγγίζει τα 55.18Mbps και τη Δανία η οποία φτάνει τα 49.19Mbps.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται αρκετά πιο κάτω από ότι θα περίμενε κανείς. Οι ΗΠΑ με ταχύτητα 32.89Mbps τοποθετούνται στην 15η θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την 34η θέση με ταχύτητες 22.37Mbps.

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρέθηκαν στην 56η και 64η θέση με μέση ταχύτητα 13.41Mbps και 11Mbps, αντίστοιχα. Τέλος, το πιο αργό ίντερνετ έχει η Υεμένη της οποίας η μέση ταχύτητα είναι 300Kbps, χειρότερα και από δίκτυο 3G.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις έρευνες, το WebsiteToolTester βασίστηκε σε δεδομένα που συγκέντρωσε από δοκιμές ταχύτητας που πραγματοποιούν οι χρήστες. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως αναξιόπιστη πηγή, διότι οι χρήστες αποφασίζουν να ελέγξουν την ταχύτητα της σύνδεσης τους μόνο όταν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Οπότε, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες χώρες η μέση ταχύτητα των συνδέσεων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Το 2017, η μέση ταχύτητα παγκοσμίως ήταν 7.41Mbps, ενώ το 2018 ανέβηκε στα 9.14Mbps, και το 2019 μετά από αρκετές βελτιώσεις στις υποδομές η μέση ταχύτητα έφτασε τα 11.03Mbps.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι 18 από τις 25 πρώτες χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη. Μόνο στη δεκάδα βρίσκουμε το Τζέρσεϊ, τη Σουηδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελβετία, και το Σαν Μαρίνο. Ενώ οι 3 στις 5 χώρες της πεντάδας ανήκουν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε το Τζέρσεϊ που από την 14η θέση την οποία κατείχε το 2017 με 23.3Mbps ανέβηκε στην 3η θέση το 2019 με 67.46Mbps. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η άνοδος οφείλεται στο γεγονός πως οι υποδομές των συνδέσεων ADSL έχουν αντικατασταθεί πλήρως από οπτικές ίνες.

Όπως και να έχει, λαμβάνοντας υπόψη ότι και στη χώρα μας οι πάροχοι αναβαθμίζουν τα δίκτυα με οπτικές ίνες, τα 13.41Mbps είναι πολύ λίγα.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος