Κομοτηνή:Ενημέρωση των επαγγελματιών για τις αλλαγές στο Φορολογικό

Κομοτηνή:Ενημέρωση των επαγγελματιών για τις αλλαγές στο Φορολογικό

Μια ακόμη πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης αυτή τη φορά σε συνεργασία το Σύλλογο Λογιστών της Ροδόπης με σκοπό να ενημερώσουν τα μέλη της Ομοσπονδίας για τα φορολογικά και τις αλλαγές που έρχονται στέφθηκε με επιτυχία, καθώς αποτέλεσε πόλο έλξης. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν στην αίθουσα της Ομοσπονδίας και παρέμειναν μέχρι τέλους για να ακούσουν τον εισηγητή, πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών κο Θεόδωρο Σαββάκη.

«Θέλαμε να ενημερωθούμε τι ακριβώς θα γίνει, πώς θα πρέπει να προετοιμαστούμε τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά στις επιχειρήσεις μας.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κος Ανέστης Βαφειάδης σημειώνοντας πως ο κόσμος προσήλθε πράγμα που μαρτυρά ότι έχει ανάγκη για να ενημερωθεί. Ο κος Βαφειάδης αποκάλυψε μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες Ημερίδες με θέμα το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και σημείωσε ότι: «Η αγαστή συνεργασία μεταξύ του λογιστή και του επιχειρηματία μόνο θετικά οφέλη για την επιχείρηση θα έχει.»

Για τις νέες διατάξεις που έρχονται το 2020 ενημέρωσε ο κος Σαββάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ότι πρόκειται για διαρθρωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης, που έχουν να κάνουν με την on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία. «Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα τεθεί εντός του 2020. Οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στον Απρίλιο, οπότε μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε πιλοτική εφαρμογή όλων αυτών των διαδικασιών και από το 2021 θα αρχίσει η πλήρη εφαρμογή τους.» ανέφερε ο κος Σαββάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Λογιστών πάντα αλλάζουν πολλά. «Η φορολογική διοίκηση και η φορολογία γενικώς είναι ένα κομμάτι που είναι ανήσυχο σε όλες τις κοινωνίες , όχι μόνο στη δική μας. Εμείς επισημάναμε ότι πρέπει οι επιχειρηματίες να είναι πολύ κοντά στους λογιστές, να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία και συνεχόμενη συνεργασία γιατί αυτά που καθορίζουν και φτιάχνουν μια σχέση είναι η σχέση αλληλοβοήθειας.» τόνισε. Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει την αξία της ειλικρινούς δήλωσης. «Δική μου προσωπική πεποίθηση είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Θα πρέπει να το λέμε αυτό για να γίνει βίωμα μας. Και φορολογικά και ασφαλιστικά, να μην καιροσκοπούμε και να μην κοιτάμε μόνο το σήμερα, αλλά να κοιτάμε και τη διαχρονικότητα.» είπε.

Μιλώντας για το κλίμα γκρίνιας και παραπόνων που εύκολα δημιουργείται στις μέρες μας σε αντίθεση με το παρελθόν ο κος Σαββάκης ανέφερε πως, πράγματι, ήταν η οικονομία τέτοια, με την Ελλάδα αναπτυσσόμενη που ενώ οι επαγγελματίες κατέβαλλαν το 50% που είναι διπλάσιος φόρος από ότι σήμερα, ειδικά σε ανώνυμες εταιρείες και στα νομικά πρόσωπα, κανείς δεν έλεγε τίποτα. «Τώρα, όμως, που είναι στο μισό ο φόρος όλοι γκρινιάζουν» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις «επιδόσεις» της Ροδόπης, ο κος Σαββάκης ανέφερε πως σε ό,τι έχει σχέση με την οικονομία δεν πηγαίνει καλά πουθενά. «Είτε λέγεται τουρισμός, είτε φορολογικά έσοδα, είτε ανάπτυξη είμαστε ένας Νομός ο οποίος χρήζει δουλειάς από όλους, αλλά κυρίως από όσους είναι στα πράγματα» δήλωσε.
Παράλληλα, στο ερώτημα αν μεταφέρονται αλλού τα κέρδη ή αν δεν υπάρχουν καθόλου κέρδη; Ο κος Σαββάκης απάντησε «Και τα δύο» και εξήγησε «Και λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού υπάρχει μια διαφυγή κάποιων κερδών στις γειτονικές χώρες, από την άλλη δεν υπάρχει και αυτή η επιχειρηματικότητα που θα δώσει την ώθηση στην πόλη για περαιτέρω ανάπτυξη.Είναι η νοοτροπία που αγγίζει όλους και παρασύρει όλους.» Δεν παρέλειψε δε να αποκαλύψει ποιο μήνυμα προσπαθεί να περάσει σε όλους τους πελάτες του: «Λέω σε όλους ότι το νόμιμο είναι πάντα πιο φθηνό.»

Αναφερόμενος τέλος για το νέο ασφαλιστικό σημείωσε ότι δεν έχει μεγάλες αλλαγές. «Σε ό,τι αφορά τους μη μισθωτούς το κυρίαρχο είναι η αποσύνθεση των ακαθάριστων εσόδων, των κερδών, με το ασφαλιστικό κλιμάκιο, αυτό ήταν μια λάθος επιλογή. Θα έπρεπε να ισχύσει αυτό, αλλά να υπάρχει ένα πλαφόν, το κυρίαρχο ήταν το μέγιστο ποσό που πληρώνουν οι μη μισθωτοί, τώρα εξαλείφεται και έχει δικαίωμα ο κάθε επαγγελματίας να επιλέξει ανάμεσα από επτά κατηγορίες. Αυτό είπα είναι να μην καιροσκοπήσουμε και να μην σκεφτόμαστε το τώρα, αλλά να επιλέξουμε όλοι την χαμηλή κλάση γιατί ανταποδοτικότητα δεν θα υπάρχει ποτέ.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την ενημερωτική εκδήλωση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου