Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου στην Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου στην Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό

Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις που φέρνει εκτροχιάζει το ασφαλιστικό από τις ράγες, όπου το είχε θέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Περικόπτετε τις συντάξεις για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές για την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών. Απαξιώνετε και υπονομεύετε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, κλείνοντας πονηρά το ματάκι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι «με τις ρυθμίσεις σας το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αποσταθεροποίηση και κατάρρευση. Μειώνετε τις δαπάνες κατά 200 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό και σήμερα μας λέτε ότι θα αυξήσετε τις συντάξεις! Ή είστε θαυματοποιοί ή μας περνάτε για αφελείς και επειδή κανένα από τα δύο δεν ισχύει κοινώς ψεύδεστε. Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Πρώτο σας θύμα η 13η σύνταξη που νομοθετήθηκε ως μόνιμη και ήταν ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογική για τις υψηλότερες συντάξεις».
Απευθυνόμενος στον υπουργό είπε «δεν την αναγνωρίζετε ως τέτοια κ. Υπουργέ, δεν πειράζει, την αναγνώρισαν και θα την ψάχνουν να είστε σίγουρος οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Για εσάς, λέτε, είναι ανύπαρκτη. Γιατί την υποσχέθηκε ότι θα την καταβάλλει στο τέλος του 2020 ο σημερινός πρωθυπουργός στην ΔΕΘ; Εξακολουθεί να ισχύει αυτή;». Σε ίδιο σημείο ο βουλευτής ανέφερε «μειώσεις στα εισοδήματά τους θα δουν οι απασχολούμενοι-συνταξιούχοι, όπως επίσης όσοι έχουν πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης θα δουν αδικαιολόγητες και τιμωρητικές μειώσεις, αφού κατεβάζετε από το 2% στο 0,5% το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης».

Ο βουλευτής αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές, για τις οποίες η κυβέρνηση έλεγε θα τις μειώσει για όλους, είπε: «Για να ελαφρύνετε από τις εισφορές τον 1 από τους 10 ασφαλισμένους, που όλως τυχαίως έχει τα μεγαλύτερα εισοδήματα, επιβαρύνετε τους υπόλοιπους 9, που πάλι όλως τυχαία έχουν τα πιο χαμηλά εισοδήματα, αυξάνοντάς τους, τις εισφορές κατά 20%, δηλαδή από τα 185 στα 220 ευρώ». Τόνισε επίσης «αυτόν τον έναν στους δέκα εννοούσε ο κ. Πρωθυπουργός όταν θριαμβολογούσε και υποσχόταν στην ΔΕΘ ότι θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων. Για ποιο πράγμα θριαμβολογούσε ότι μπορεί κάποιος είτε έχει 7.000, είτε 70.000 εισόδημα να πληρώνει την ίδια ασφαλιστική εισφορά στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Με αυτόν τρόπο ανοίγετε διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες». Ενώ υπογράμμισε «γνωρίζετε ότι υπάρχουν φτωχοί αγρότες, αλλά και επιτηδευματίες που ασφαλίζουν και τις γυναίκες τους. Είναι λίγα για εσάς τα 5.500 ευρώ, που τους ζητάτε ετησίως ως ελάχιστο. Για πολλούς αυτά μένουν στην πραγματικότητα για να ζήσουν! Είναι βέβαιο, ένα μεγάλο μέρος τους, θα βρεθεί εκτός ασφαλιστικού συστήματος».
Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υπουργό υπογράμμισε με έμφαση «ο ΕΦΚΑ στη Ροδόπη καταρρέει. Σας ενημέρωσα με ερώτησή μου και σας το λέω και διά ζώσης. Ο ΕΚΦΑ Ροδόπης έχει στην αρμοδιότητά του να εκδίδει και τις συντάξεις του πρώην ΟΓΑ για όλη την περιφέρεια της ΑΜΘ. Όμως με την απομάκρυνση των 10 νέων επιστημόνων του προγράμματος του ΟΑΕΔ δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση. Κάντε κάτι κύριε υπουργέ πριν είναι πολύ αργά».
Τέλος αναφερόμενος στους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς είπε «ήρθε η ώρα να αποκαταστήσετε μία κατάφωρη αδικία σε βάρος των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών από την Σοβιετική Ένωση. Εκατοντάδες από αυτούς διαμένουν στη Ροδόπη σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σας καλώ να κάνετε δεκτή την τροπολογία μας για σύνταξη στα 360 ευρώ».

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου