Αποχωρούν τα ΜΑΤ από Λέσβο και τη Χίο-Γενική απεργία και σήμερα-Σύσκεψη στο Μαξίμου

Αποχωρούν τα ΜΑΤ από Λέσβο και τη Χίο-Γενική απεργία και σήμερα-Σύσκεψη στο Μαξίμου

Αποσύρονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά τις σφοδρές οι αντιδράσεις των κατοίκων, στη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες. Ήδη αποχώρησαν οκτώ διμοιρίες από τη Μυτιλήνη με έκτακτο πρωινό δρομολόγιο του «Νήσος Ρόδος», το οποίο το μεσημέρι θα παραλάβει από τη Χίο τις εκεί δυνάμεις. Στη Λέσβο παραμένουν άλλες οκτώ διμοιρίες.

Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στη Λέσβο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Συνεχίζεται και σήμερα η γενική απεργία σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Έχουν ανταποκριθεί όλοι οι φορείς των νησιών, με αποτέλεσμα το σφράγισμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών έγιναν χθες  στη Λέσβο με αρκετούς τραυματίες, και με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ακόμα και για πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων χθες στο μπλόκο στο Διαβολόρεμα, άνδρες των ΜΑΤ την ώρα που δεν υπήρχαν επεισόδια προκάλεσαν ζημιές στα ΙΧ των κατοίκων που ήταν παρκαρισμένα παραπλεύρως του δρόμου. Δεκάδες σχετικά βίντεο έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο που δείχνουν άνδρες των ΜΑΤ να προκαλούν φθορές σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Στη Χίο, ένα άτομο συνελήφθη ενώ έγιναν 11 προσαγωγές, όταν άγνωστοι εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στην περιοχή Καρφάς και ξυλοκόπησαν άνδρες των ΜΑΤ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε για τις 12:00 υπουργικό συμβούλιο στο οποίο μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 17:00 το απόγευμα στο Μαξίμου, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Στη συνάντηση είχε κληθεί και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης ωστόσο αίσθηση προκάλεσαν σκληρές εκφράσεις και μια απρεπής χειρονομία κατά του πρωθυπουργού που φαίνεται σε βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου. «Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι μαζί του. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία Περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης», σχολίαζαν χθες κυβερνητικά στελέχη.

«Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Καμία συζήτηση από δω και πέρα με τον κ. Μουτζούρη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον Σκάι, προσθέτοντας πως ακόμα κι αν ζητήσει συγγνώμη δεν θα γίνει δεκτή γιατί θα είναι υποκριτική.

Για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις βιαιότητες, σχολίασε ότι υπήρξαν «ακραία επεισόδια, μέχρι και πυροβολισμοί», και συμπλήρωσε πως θα σχηματιστούν δικογραφίες για όσους συμμετείχαν σε αυτά.

«Η εικόνα των ΜΑΤ δεν βοηθά», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο το θέμα είναι να προχωρήσει το σχέδιο της η κυβέρνηση, από τη στιγμή που τόσο καιρό δεν υπήρξε εναλλακτική λύση, είπε.

Πρόσθεσε πάντως πως ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι, καθώς το απόγευμα στο Μαξίμου θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τις τοπικές αρχές των νησιών.

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στη Χίο και στη Μυτιλήνη», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να παραμείνουν πλέον τα χωματουργικά».

Σχετικά με τα επεισόδια στα νησιά, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο, με ψευδή στοιχεία». «Είδαμε ακραίες στιγμές που δεν μας τιμούν ως χώρα», είπε.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι «η κυβέρνηση είναι διαρκώς στο τραπέζι των συζητήσεων», καθώς και ότι «βιώσιμη αντιπρόταση, η οποία να μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των νησιωτών, δεν έχει κατατεθεί».

Για τις δομές στην ενδοχώρα, ο υπουργός είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας μέσα στο 2020 «και να απελευθερωθούν 10.000 κρεβάτια που σήμερα κρατούνται από άτομα που δεν δικαιούνται πλέον να είναι στις δομές».

«Σαφή ένδειξη αποσταθεροποίησης και απώλειας του πολιτικού ελέγχου» εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτήρισε το γεγονός ότι «καταφεύγει στη βία και στη λογική της καταστολής σε όλα τα πεδία και επίπεδα» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο Kontra Channel. Ασκησε σκληρή κριτική στην ΝΔ για όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καταγγέλλοντας τα «περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας» τόσο στην περίπτωση της ΑΣΟΕΕ, όσο και στη Λέσβο και τη Χίο.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κ. Χρυσοχοΐδης προωθούσαν μια εικόνα εμπέδωσης της ασφάλειας. Ωστόσο, τα γεγονότα αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά προκύπτουν από την ιδεοληπτική αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς συνδέεται η ασφάλεια με την αστυνομοκρατία και την καταστολή», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης και δήλωσε: «Όταν η επικοινωνία συγκρούεται με την πραγματικότητα, το τελικό αποτέλεσμα είναι υπέρ της πραγματικότητας».

«Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση υποτίμησε εξ’ αρχής το προσφυγικό, κάτι που σήμερα το πληρώνει όλη η ελληνική κοινωνία» σημείωσε.

«Οι κυβερνητικές εκκλήσεις για ηρεμία, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθούν, όταν τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται ως δυνάμεις κατοχής, χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν τα δάση της περιοχής, όταν μάλιστα υπάρχει εμμονή σε ένα σχέδιο επικίνδυνο, που έχει συναντήσει καθολική αντίδραση» επισήμανε το ΚΚΕ τονίζοντας πως «ο λαός των νησιών έχει κάθε δικαίωμα να αντιπαλεύει μια πολιτική, που στρέφεται εναντίον τόσο του ίδιου όσο και των προσφύγων, όπως επίσης έχει δικαίωμα να αντιστέκεται στον κυβερνητικό αυταρχισμό, που επιδιώκει να επιβάλει αυτή την πολιτική με τα ΜΑΤ και τη βία».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ: Μ. Κωνσταντινίδης, Θ. Πυλιώτης, Χ. Ζαβουδάκης

www.ert.gr

ertweb

Αφήστε μια απάντηση