Κορoνοϊός: Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα (Live)

Κορoνοϊός: Στόχος η αποφυγή διασποράς μετά το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη-Έμφαση στην πρόληψη (Live)

Μετά τη διάγνωση του πρώτου θετικού κρούσματος κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, σε 38χρονη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, άλλα δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Πρόκειται για το παιδί της, και άλλη μια γυναίκα, η οποία επίσης είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και είναι στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Επίσης ανακοινώθηκε πως το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στο οποίο πηγαίνει το παιδάκι της 38χρονης θα μείνει κλειστό για 14 μέρες.

Συνεδριάζει στο Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Η κατάσταση της υγείας της 38χρονης δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ και η ψυχολογία της είναι καλή.

Προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της διασποράς του ιού έγινε ιχνηλάτηση των επαφών της 38χρονης μετά την επιστροφή της από την Ιταλία. Οι άνθρωποι αυτοί ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Σε απομόνωση έχουν τεθεί οι συγγενείς και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της, οι οποίοι υποβάλλονται σε εξετάσεις, ενώ ελέγχονται και όσοι συνταξίδεψαν μαζί της και κάθονταν σε κοντινές θέσεις.

Επίσης με Κοινή Υπουργική Απόφαση το Δημοτικό Σχολείο που πηγαίνει το παιδάκι της 38χρονης είναι κλειστό, σήμερα, για προληπτικούς λόγους για να απολυμανθεί.

Όπως έγινε γνωστό, ειδικά συνεργεία προχώρησαν χθες στην απολύμανση χώρων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, καθώς το βράδυ της Δευτέρας η 38χρονη, η οποία υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος, παραβρέθηκε για αρκετή ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από την Ιταλία. Σήμερα θα γίνει προληπτική απολύμανση των χώρων σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Οσοι παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ακόμα και οι δημοσιογράφοι, έχουν ενημερωθεί να είναι σε εγρήγορση σε περίπτωση που παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα.

«Δεν είμαστε σε καμία καραντίνα. Έλαχε να εκδηλωθεί στην πόλη μας το πρώτο κρούσμα του ιού και έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα στα όποια μέτρα και στο βαθμό που μας αναλογούν. (…) Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γίνεται απολύτως υπεύθυνα από τους αρμόδιους φορείς. Απαιτείται διαχείριση χωρίς κανένα πανικό», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σήμερα θα γίνουν στη συμπρωτεύουσα δράσεις ενημέρωσης των δημοτών και διανομή φυλλαδίων, ενώ έχουν αναβληθεί οι όποιες εκδηλώσεις και δράσεις για την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων.

Ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες που επιστρέφουν από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας να επιτηρούν τις επόμενες μέρες την υγεία τους και «σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Την προκήρυξη θέσεων γιατρών, νοσηλευτών, στελεχών εργαστηρίων και πληρωμάτων ασθενοφόρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, εξήγγειλε ο ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε την αναστολή και ανάκληση, μέχρι νεωτέρας, των κανονικών αδειών του υγειονομικού προσωπικού.

«Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε»

Ψυχραιμία στους πολίτες συνέστησε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εκστρατεία για τη σωστή ενημέρωση του κοινού. Το υπουργείο Υγείας έχει δημοσιοποιήσει βίντεο με οδηγίες για τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σε σχέση με τον κορονοϊό.

Ενημέρωση και συμβουλές για αυτοπροστασία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών Υγείας για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κορονοϊό, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας αύριο, σήμερα ώρα 13:30.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Λία Χριστάρα

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση