Πρωταθλητής στο σκάκι δηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει τις δουλειές των ανθρώπων

Techblog.gr

Ο Garry Kasparov είναι ένας πρωταθλητής σκακιού ο οποίος νικήθηκε από έναν supercompouter της IBM που ονομάστηκε Deep Blue το 1997. Ο Kasparov επέστρεψε στην Νέα Υόρκη στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου ηττήθηκε με σκοπό να μιλήσει με εμπειρογνώμονες της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Wired ο Kasparov δήλωσε ότι η δουλειά του απειλήθηκε από μία μηχανή και προβλέπει ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί και για τις δουλειές των υπολοίπων.

Κάθε τεχνολογία καταστρέφει θέσεις εργασίας πριν δημιουργήσει νέες. Κοιτάζοντας τα στατιστικά, μόνο το 4% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ απαιτεί ανθρώπινη δημιουργικότητα. Το υπόλοιπο το 96% των θέσεων εργασίας το αποκαλώ zombie jobs. Είναι νεκροί απλά δεν το ξέρουν. Για αρκετές δεκαετίες εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους να δρουν σαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τώρα παραπονιόμαστε ότι αυτές οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν. Φυσικά, και κινδυνεύουν.

Ειδικοί, αναφέρουν ότι το 14% των θέσεων εργασίας στην Αμερική κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ. Ο Kasparov έχει και μερικές συμβουλές για όσα “zombie” θέλουν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Υπάρχουν διαφορετικά μηχανήματα και ο ρόλος του ανθρώπου είναι να καταλάβει τι θα χρειαστεί αυτό το μηχάνημα για να κάνει το καλύτερο δυνατόν. Περιγράφω τον ανθρώπινο ρόλο ως βοσκό.

Τέλος, ο Kasparov συμπλήρωσε:

Οι άνθρωποι λένε πρέπει να θέσουμε ηθικούς κανόνες για την AI. Τι ασυναρτησίες. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν μονοπώλιο στο κακό. Το πρόβλημα δεν είναι η AI. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες για να βλάψουν τους ανθρώπους.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης