Ο παραδοσιακός Καρνάβαλος της Κομοτηνής

Ο παραδοσιακός Καρνάβαλος της Κομοτηνής
Ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Εβριτών, ο κος Χρήστος Γαντζίδης

«Προσπαθήσαμε και φέτος να αναδείξουμε το καρναβάλι στην παραδοσιακή του μορφή. Να ξεχάσουμε όλες τις ξενόφερτες μορφές του Καρναβαλιού.» ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Εβριτών, ο κος Χρήστος Γαντζίδης μιλώντας για το παραδοσσιακό καρναβάλι που παρουσίασαν ο Σύλλογος Εβριτών, ο Μορφωτικός Όμιλος Νέου Σιδηροχωρίου με την στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ.

«Ψυχή» της παραδοσιακής αποκριάς ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Χρήστος Χατζηπέμου

« Η παράδοση μας είναι αρκετά πλούσια τόσο σε σκωπτικά τραγούδια όσο και σε ήθη και δρώμενα που γίνονται αυτό το διάστημα του Τριωδίου.» τόνισε ο έμπειρος χοροδιδάσκαλος σημειώνοντας πως « Σκοπός των διοργανωτών ήταν μέσα από αυτή την παραδοσιακή βραδιά, να αναδείξουμε τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης των Θρακιωτών , μέσα από σκωπτικά τραγούδια παραδοσιακά, Θρακιώτικα ή καινούργιους στίχους. Μέσα από αυτά σατιρίζουμε την καθημερινότητά μας όπως έκαναν οι παππούδες και οι πατεράδες μας.»

Όπως εξήγησε ο κος Γαντζίδης αυτό τον τρόπο διασκέδασης προσπαθούν να περάσουν αυτές τις μέρες. «Νομίζω ότι βήμα βήμα αναδεικνύεται σε ένα θεσμό που έλειπε από την πόλη μας αλλά και από την Θράκη ο παραδοσιακός καρνάβαλος.» τόνισε και γυρίζοντας το χρόνο πίσω σημείωσε ότι και στο παρελθόν μαζεύονταν οι παρέες, οι γειτονιές, τραγουδούσαν τραγούδια που σατίριζαν την καθημερινότητά τους. «Μέσα από αυτά τα δρώμενα «ξυπνούσαν» τη Φύση, με τη φασαρία, με τα κουδούνια , από τον ύπνο του χειμώνα, γιατί σιγά- σιγά έρχεται και η άνοιξη. Είχαν ένα μοναδικό τρόπο να σατιρίζουν την καθημερινότητα τους , πολύ καυστικά και με σεξουαλικό περιεχόμενο.» εξήγησε για να σημειώσει ότι «Όλα βέβαια είχαν και έχουν ένα μέτρο, κάποια όρια.»

Σύμφωνα με τον κ. Γαντζίδη οι μεγαλύτεροι θυμούνται με τον παραδοσιακό καρνάβαλο τα παιδικά τους χρόνια. «Τότε, σχηματίζαμε παρέες και μπαίναμε 10 – 15 άτομα μέσα στο σπίτι, τώρα από τις πέντε το απόγευμα κλειδώνουν τις πόρτες και δεν δέχονται κανένα. Κι, όμως, τότε μαζεύονταν όλες οι παρέες, τραγουδούσαν κι εκφράζονταν ελεύθερα χωρίς παρεξηγήσεις.»
Φώτο: Χρήστος Γαντζίδης και στιγμιότυπα από τον παραδοσιακό καρνάβαλο ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση