Επιστήμονες δημιούργησαν βιονικές μέδουσες που ελέγχουν από απόσταση

Techblog.gr

βιονικές μέδουσες

Την προηγούμενη εβδομάδα μία ομάδα επιστημόνων, χρηματοδοτούμενη από το αμερικανικό ναυτικό, κατάφερε να δημιουργήσει ακρίδες cyborg βάζοντας στα έντομα chip τα οποία μπορούσαν να διαβάσουν τα εγκεφαλικά τους κύματα. Απώτερος στόχος της ομάδας ήταν ο εντοπισμός βομβών με τη βοήθεια των ακρίδων.

Από τις ακρίδες cyborg στις βιονικές μέδουσες

Τώρα, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, αναφέρει ότι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν “βιονικές μέδουσες”. Οι επιστήμονες κατάφεραν με επιτυχία να ελέγξουν τις κινήσεις μεδουσών και να τις κάνουν να κολυμπούν πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό έγινε δυνατό με τη χρήση ενός μικροηλεκτρονικού εμφυτεύματος. Χάρη στο εμφύτευμα κατάφεραν να ελέγξουν τις βιονικές μέδουσες και να τις κάνουν να επιταχύνουν έως ότου τριπλασιάσουν την ταχύτητα με την οποία κινούνταν.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, χρειάστηκε ελάχιστη εξωτερική ισχύ και η διπλάσια μεταβολική προσπάθεια από το ζώο, για να επιτευχθεί η παραπάνω επιτάχυνση. Αυτό σημαίνει ότι το βιοϋβριδικό ρομπότ που δημιούργησαν οι επιστήμονες χρησιμοποιεί από 10 έως 1.000 φορές λιγότερη εξωτερική ισχύ ανά μάζα, σε σύγκριση με άλλα υδρόβια ρομπότ.

Ο λόγος που οι επιστήμονες επέλεξαν ως αντικείμενο μελέτης τις μέδουσες είναι διότι πρόκειται για εξαιρετικά αποτελεσματικούς κολυμβητές, οι οποίοι έχουν την ικανότητα αυτο-επούλωσης. Επιπλέον, κινούνται αργά και σταθερά, ενώ δεν επηρεάζονται σχεδόν από κανέναν εξωτερικό παράγοντα.

Επίσης, οι μέδουσες μπορούν να επιβιώσουν σε νερά με ποικίλη αλατότητα και συγκέντρωση οξυγόνου. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες άσχετα με τη θερμοκρασία που επικρατεί κάτω από το νερό ή το βάθος που θα βρεθούν. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καθιστούν τις μέδουσες τα ιδανικά βιοϋβριδικά ρομπότ για οποιαδήποτε θάλασσα ή ωκεανό.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αν καταφέρουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τις βιονικές μέδουσες, χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία τους, θα ανοιχτούν νέοι δρόμοι για την παρακολούθηση των ωκεανών.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος