Μεταναστευτικό: Ομάδα εργασίας συστήνει το υπουργείο-Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες για κλειστές δομές

Μεταναστευτικό: Ομάδα εργασίας συστήνει το υπουργείο-Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες για κλειστές δομές

Απρόθυμοι είναι καταρχάς οι δήμαρχοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας που συστήνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, για τον τερματισμό λειτουργίας των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας μεταναστών. Οι εργασίες για τα κλειστά κέντρα αρχίζουν παρά τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην τοποθεσία Ζερβού στην Σάμο, που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου, αρχικά για 1500 διαμένοντες.

Στην Χίο η επικείμενη έναρξη των έργων, περίφραξης αρχικά των επιταγμένων χώρων, προκαλεί αντιδράσεις. Ένα βαρύ όχημα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει συνεργεία που θα προσπαθήσουν να κάνουν εργασίες.

Με φορτηγά και μηχανήματα έργου οι κάτοικοι της περιοχής Μανταμάδου, έχουν αποκλείσει και τους 2 δρόμους, επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται εκεί. Ομάδες περιφρούρησης πολιτών έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην επιταγμένη περιοχή Καβακλή- Καράβας του Μανταμάδου, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα δομή για την παραμονή προσφύγων και μεταναστών. Με σημερινή ανακοίνωση η δημοτική αρχή Μυτιλήνης δηλώνει παρούσα «στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και β βαθμού».

Από το πρωί μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου του Μανταμάδου διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής.

Επί ποδός βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι αρχές της Σάμου για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ζητούν οι κάτοικοι στην Λέσβο.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Μετανάστευσης συστήνει ομάδα εργασίας, για το οριστικό κλείσιμο της Μόριας, της ανοιχτής δομής στο Βαθύ και στην ΒΙΑΛ. Με επιστολή του ο Νότης Μηταράκης καλεί μάλιστα τα συναρμόδια Υπουργεία, δημάρχους και προέδρους τοπικών συμβουλίων, σε Λέσβο, Σάμο και Χίο να συμμετάσχουν στην ομάδα και να ορίσουν τις διαδικασίες κλεισίματος των χώρων και απόδοσής τους στις τοπικές κοινωνίες.

«Η κυβέρνηση επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι πολιτικές αυτές όχι απλώς δεν θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο» σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Χαρίτσης.

Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σχεδιάζεται να λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου, Χ. Ζαββουδάκης, Θ. Πυλιώτης, Α. Σπυριδάκη

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ