Κοροναϊός: Και τέταρτος νεκρός στη βόρεια Ιταλία

Κοροναϊός: Και τέταρτος νεκρός στη βόρεια Ιταλία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία που μετρά ήδη  τέσσερις νεκρούς και 150 κρούσματα σε 11 πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία.

Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε ότι για την ώρα δεν θα κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του covid-19.

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα», δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Το υπουργείο Παιδείας στη χώρα μας τώρα αποφάσισε για λόγους πρόληψης να αναστείλει κάθε εκπαιδευτική εκδρομή προς την Ιταλία. Εκεί βρίσκονται άλλωστε σε εκπαιδευτική εκδρομή 10 σχολεία από την Ελλάδα ενώ επέστρεψαν ήδη δύο σχολεία με πτήση από τη Ρώμη.

«Δεν μπορέσαμε ακόμα να εντοπίσουμε τον ασθενή μηδέν”

Χωρίς να έχει εντοπιστεί ο πρώτος φορέας του ιού στην βόρεια Ιταλία, τέθηκαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακουν αυστηρά μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των δημόσιων εκδηλώσεων στις βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Σε εφαρμογή  και η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τις πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Το περίφημο καρναβάλι της Βενετίας τερματίστηκε. Σχολεία κλείνουν στο Μιλάνο ενώ απαγορεύτηκαν και οι επισκέψεις στον καθεδρικό Ναό Ντουόμο.

Για τον τέταρτο θάνατο, στην Ιταλία, ανακοινώθηκε πως πρόκειται για άνδρα 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κοροναϊό. Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στα θετικά κρούσματα προστέθηκε  και ασθενής και στο Μιλάνο, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η Ελληνίδα κάτοικος Λομβαρδίας Βίκη Μαρκάκη, η οποία τόνισε ότι τα θετικά κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 152 από τα 3.000 που υποβλήθηκαν στην ειδική εξέταση.

«Πολλαπλασιασμός  κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα»

Εστίες της επιδημίας εμφανίσθηκαν και εξελίχθηκαν ταχέως τις τελευταίες ημέρες στην Νότια Κορέα, το Ιράν όπου αντιστοιχούν 8 θάνατοι σε 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Είναι  στάδιο μετάδοσης εκτός νοσοκομείου», εξηγεί ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ, της μονάδας νεοεμφανιζόμενων ασθενειών στο Ινστιτούτο Παστέρ.

«Αυτό καθιστά τον έλεγχο πολύ πιο δύσκολο και αφήνει να διαφανεί κίνδυνος εισαγωγής από άλλες εστίες εκτός της Κίνας».

Αυτή είναι η περίπτωση των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν στον Λίβανο και τον Καναδά και προήλθαν από την ιρανική εστία.

 150 νέοι θάνατοι, 409 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στην Κίνα

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κοροναϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Γουχάν, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη.

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.

Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Νότια Κορέα πάνω από 800 κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν  161 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων σε 763 στη χώρα αυτή και τη μετατρέπει στη μεγαλύτερη εστία του COVID-19 πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.

Κατά την ίδια υπηρεσία, καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι, κάτι που σημαίνει ότι ο απολογισμός των θυμάτων του κοροναϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε επτά νεκρούς

Το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Κίνα επιβεβαιώθηκε στο Μπαχρέιν. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Μανάμα, το πρώτο κρούσμα είναι υπήκοος Μπαχρέιν που επέστρεψε στη χώρα από το Ιράν.

Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι – ανάμεσά τους και ένας υπήκοος Σαουδικής Αραβίας – που επέστρεψαν στο μικρό κράτος από το Ιράν επαληθεύτηκε επίσης πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.

Το KUNA ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα επαληθεύτηκαν μεταξύ των 700 ανθρώπων οι οποίοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την Μασχάντ του Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση