Η Google προειδοποιεί, μην φορτώνετε τα services στα Huawei smartphones

Techblog.gr

Η Google δημοσίευσε εχθές το βράδυ ένα άρθρο με σκοπό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση που υπάρχει γύρω από την Huawei και τον αποκλεισμό της. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

Η Huawei για όσους δεν γνωρίζουν έχει αποκλειστεί από την Αμερική εδώ και περίπου έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να μην της επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα Google Mobile Services. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νεότερα smartphone όπως τα Huawei Mate 30, το Mate X και άλλα δεν έχουν σημαντικές εφαρμογές που παίζουν ρόλο στις πωλήσεις των smartphone όπως YouTube, Gmail, Google Play Store και άλλες.

Σύμφωνα λοιπόν με την Google, η εταιρεία θέλει να ζυγίσει την κατάσταση για το αν η Huawei αποτελεί απειλεί για την Αμερικανική Εθνική Ασφάλεια. Ο Tristan Ostrowski, νομικός διευθυντής για το Android και το Google Play έγραψε σε ανάρτηση του:

Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ασφάλεια των χρηστών της Google στις εκατομμύρια Huawei συσκευές που υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την Huawei σύμφωνα με τους κανονισμούς, για να παρέχουμε ενημερώσεις ασφαλείας και ενημερώσεις για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google σε υπάρχουσες συσκευές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα επιτρέπεται.

Αυτό όμως συμβαίνει για όσα προϊόντα κυκλοφόρησαν πριν από τις 16 Μαΐου του 2019. Όλα τα υπόλοιπα τα οποία κυκλοφόρησαν μετά από εκείνη την ημερομηνία θεωρούνται “μη πιστοποιημένα”. Βέβαια, το ότι τα smartphone της Huawei δεν έχουν πιστοποιηθεί, δεν σημαίνει ότι οι χρήστες δεν βρήκαν τρόπο να κάνουν sideload τα services που παρέχει η Google. Ο Αμερικανικός κολοσσός έρχεται λοιπόν να προειδοποιήσει τους χρήστες να μην επιχειρήσουν να κάνουν sideload εφαρμογές όπως το YouTube, Play Store, Gmail κλπ, καθώς είναι άγνωστο αν αυτές τις εφαρμογές κρύβουν κακόβουλο λογισμικό.

Τέλος, ο Ostrowski κλείνει την αναφορά του εξηγώντας τον τρόπο για να ελέγξει κάποιος αν το Huawei smartphone του είναι πιστοποιημένο.

Για να ελέγξετε αν η συσκευή σας είναι πιστοποιημένη, ανοίξτε την εφαρμογή του Google Play Store, πατήστε “Menu” και αναζητήστε τις “Ρυθμίσεις”. Θα δείτε αν η συσκευή σας έχει πιστοποιηθεί με την επιλογή “Play Protect certification”.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης