Μ. Βορίδης: «Καταστροφή οι κατώτατες εγγυημένες τιμές»

Μ. Βορίδης: «Καταστροφή οι κατώτατες εγγυημένες τιμές»

Στο 1ο πανελλήνιο συνέδριο για το βαμβάκι που διεξήχθη στη Λάρισα, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απ’ όπου τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το προϊόν με συγκεκριμένη στρατηγική. Τον Υπουργό υποδέχθηκαν οι αγρότες που το περασμένο χρονικό διάστημα βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα οι αγρότες των Ενωτικών Ομοσπονδιών από τη Λάρισα την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ζήτησαν και έγινε δεκτό να λάβουν το λόγο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και να καταθέσουν τα αιτήματά τους.Όπως και έγινε.

Οι αγρότες εισήλθαν ειρηνικά στην αίθουσα και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας Κώστας Τζέλας επανέλαβε τα αιτήματα της κατώτατης εγγυημένης τιμής των προϊόντων, του κόστους παραγωγής -ρεύμα και πετρέλαιο, αγροεφόδια- του ΕΛΓΑ, των ασφαλιστικών τους εισφορών κ.α

Απαντώντας ο Υπουργός στους αγρότες ξεκαθάρισε πως «δεν θα βάλουμε κατώτατες εγγυημένες τιμές γιατί όχι μόνο είναι παράνομο αλλά σε μία ανοιχτή οικονομία κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για εκείνους που το ζητούν».
Ακόμη, ο κ. Βορίδης επανέλαβε πως η κυβέρνηση αναζητά όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν για μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής προς όφελος των αγροτών.

Ωστόσο η καλλιέργεια του βαμβακιού απαιτεί νερό, την ώρα που το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας είναι μεγάλο. «Η Θεσσαλία κινδυνεύει με ερημοποίηση, την ώρα που πάνω από 2 εκατ. Στρέμματα από τα νερά του Αχελώου πλημμυρίζουν την Δυτική Ελλάδα. Ετοιμάζουμε εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος του νερού και για το λόγο αυτό θα σχεδιαστούν αγροτικά έργα υποδομής», τόνισε με έμφαση ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, με σκοπό ο Λευκός χρυσός να καταλάβει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά και να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. «Η καλλιέργεια του βαμβακιού έχει μέλλον, η αξία του αυξάνεται και γίνεται προσπάθεια να πάρει διεθνή πιστοποιητικά. Με τη δημιουργία της Ευρωπαικής Συμμαχίας Βάμβακος, μαζί με την Ισπανία, θα έχουμε το δικό μας σήμα και θα αρχίσει να αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Βασίλης Μάρκου.

www.ert.gr

Κων/να Θεοχαρούλη