Εφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μαραγκουδάκης

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο σύντροφος Κώστας Μαραγκουδάκης. Η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του:«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον παλαίμαχο αγωνιστή, σύντροφο Κώστα Μαραγκουδάκη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 χρονών.

Ο σ. Μαραγκουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και με την σύζυγό του Βασιλική απέκτησε 2 παιδιά.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, το 1943, και το υπηρέτησε από υπεύθυνες θέσεις, τόσο κομματικές, όσο και στο μαζικό κίνημα, στη Νεολαία.

Την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης διετέλεσε Γραμματέας του Τομέα Κηφισιάς της ΕΠΟΝ, του Τομέα Προαστίων και του Τομέα Κέντρου Αθήνας της ΕΠΟΝ, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Γραφείου Επιτροπής Νέων ΕΔΑ και της Επιτροπής Πολιτικών Νεολαιών.

Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε, συμπληρώνοντας πάνω από 10 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες σε Βούρλα, Αίγινα, Γυάρο, στο Μακρονήσι, όπου παρέμεινε για 1 χρόνο στο Λόχο Απομόνωσης. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρέθηκε και πάλι στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου.

Ηταν δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος, διατελώντας Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ), μέλος της Διοίκησης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Αντιδικτατορικού Συμβουλίου Εργαζομένων, Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ-Σ.

Απ’ το 13ο Συνέδριο (1991) έως και το 18ο Συνέδριο (2009) εκλεγόταν Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Μετά το 19ο Συνέδριο (2013) έως το 2019 υπήρξε Πρόεδρος στο “Σπίτι του Αγωνιστή”.

Ο σ. Μαραγκουδάκης υπερασπίστηκε το ΚΚΕ και τις αρχές του απ’ την οπορτουνιστική διαλυτική δράση, τόσο στην κρίση του 1968, όσο και σ’ αυτήν του 1991. Το υπηρέτησε ανυποχώρητα μέχρι την τελευταία του πνοή, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του Κόμματος. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Ανω Αμπελοκήπων – Πολυγώνου της ΤΕ Α’ Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του σ. Κώστα Μαραγκουδάκη».


Αφήστε μια απάντηση