Το Facebook οφείλει $9 δισ. σε απλήρωτους φόρους

Techblog.gr

Η Facebook του Mark Zuckerberg είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες παρά τα τεράστια έσοδα όμως το US Internal Revenue Service (IRS) υποστηρίζει ότι το κοινωνικό δίκτυο έχει συνολικά απλήρωτους φόρους οι οποίοι αγγίζουν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια! Σύμφωνα με το IRS, το Facebook υποτίμησε τα πνευματικά δικαιώματα τα οποία πούλησε σε μία θυγατρική στην Ιρλανδία παρακάμπτοντας έτσι φόρους αξίας δισεκατομμυρίων.

Ο CTO του Facebook Mike Schroepfer, ο επικεφαλής του τμήματος AR και VR Andrew Bosworth καθώς και άλλα τρία στελέχη της εταιρείας θα κληθούν να καταθέσουν, ενώ η δίκη αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Αρκετοί τεχνολογικοί κολοσσοί φαίνεται πως χρησιμοποιούν τον χαμηλό συντελεστή φορολογίας της Ιρλανδίας για να γλιτώσουν φόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θυγατρικών οι οποίες ασχολούνται με ιδιόκτητες τεχνολογίες, εμπορικά σήματα, και άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, για τα οποία καταβάλουν σε ύστερο χρόνο τα απαραίτητα δικαιώματα.

Πίσω στο 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Apple να πληρώσει φόρους αξίας 15.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ιρλανδία με την αποπληρωμή του ποσού να έρχεται δύο χρόνια αργότερα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Google κλήθηκε να πληρώσει φόρους αξίας ενός δισεκατομμυρίου μετά από γαλλική έρευνα.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης