Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χτίσει supercomputer $1.2 δισ. που θα προβλέπει τον καιρό

Techblog.gr

Η κλιματική αλλαγή και ο καιρός είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που απασχολούν τον πλανήτη αυτήν την στιγμή. Το Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν σκοπεύει να χτίσει έναν υπερυπολογιστή αξίας 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο υπερυπολογιστής κλίματος που θα ανήκει στο Met Office θα αποτελείται από τρεις Cray XC40, θα είναι έξι φορές ταχύτερος και θα προσφέρει συνολικά 14 PetaFLOPs.

Με την χρήση αυτού του “τέρατος” η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει την δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις. Αυτό όμως θα γίνεται είκοσι φορές ταχύτερα σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται αυτήν την στιγμή.

Το σύστημα θα συμπεριλαμβάνει δεδομένα όπως ταχύτητα ανέμων, θερμοκρασία, πίεση και άλλα. Με την χρήση όλων αυτών των δεδομένων θα προκύπτουν λεπτομερείς προβλέψεις για περιοχές 1.000 τετραγωνικών μέτρων σε σχέση με τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα που προσφέρει ένας Cray XC40.

Η κατασκευή του supercomputer θα ξεκινήσει το 2022 και πέντε χρόνια αργότερα θα αναβαθμιστεί για να αυξήσει τις επιδόσεις του κατά τρεις φορές.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης