Στις 5 μ.μ. σήμερα στην Ξάνθη η εσπερίδα για το βαμβάκι

Στις 5 μ.μ. σήμερα στην Ξάνθη η εσπερίδα για το βαμβάκι

Σήμερα στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Ελισσώ στις 17:00 το απόγευμα, θα λάβει χώρα η Εσπερίδα-δορυφόροι, για την προώθηση του Ελληνικού Βαμβακιού, που οδηγεί στο πρώτο Συνέδριο Βάμβακος στην Λάρισα στις 21 Φεβρουαρίου.

Προηγήθηκαν άλλες τρεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της βαμβακοκαλλιέργειας, διοργανώνουν το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι», στη Λάρισα (Ξενοδοχείο Divani Palace Larissa) στις 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα έναρξης 10.00, με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και του Υφυπουργού, Κώστα Σκρέκα.
Οι ενότητες και οι ομιλίες του συνεδρίου προσανατολίζονται στους εξής άξονες:
-Την Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι
-Την ποιότητα του προϊόντος
-Τη γεωργία ακριβείας
-Τους εχθρούς και τις ασθένειες του βαμβακιού καθώς και
-Την αύξηση της παραγωγής μέσω λίπανσης και άρδευσης.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, στελέχη του ΕΛΓΟ, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί, εκκοκκιστές θα συζητήσουν και θα προσεγγίσουν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια με κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την πρόσδοση προστιθέμενης αξίας σε αυτό.

Ο εκπρόσωπος των Βαμβακοπαραγωγών από τη Θράκη και μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκος Κουρκούτας μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τις δύο διοργανώσεις και κάλεσε τους Αγρότες να δώσουν το παρών τους.
Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουρκούτας είναι η εξασφάλιση της μακροβιότητας και της βιωσιμότητας της Βαμβακοκαλλιέργειας σε όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια έως και την μεταποίηση.

Οι στόχοι είναι πέντε:
-Η Βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της Βαμβακοκαλλιέργειας
-Η Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου
-Η Βελτίωση της ποιότητας του Ελληνικού Βάμβακος. Τρέχει δε και η πιστοποίηση κατά BCI και καλό θα είναι να ενταχθούν παραγωγοί σε αυτή την πιστοποίηση. Θα πρέπει βέβαια να γίνει και η πιστοποίηση του ΕΛληνικού Βαμβακιού και ως ΜΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ
– Η Ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών τρόπων καλλιέργειας και του αποτυπώματος που αφήνει στο περιβάλλον, κάτι που θα συναρτάται με την τιμή του προϊόντος
και
-Φυσικά η Διατήρηση της ΚΑΠ για το Βαμβάκι.

Εδώ ο κ. Κουρκούτας ξεκαθάρισε πως υπάρχει μια «προίκα» για το Ελληνικό Βαμβάκι αυτό το καθεστώς ειδικής ενίσχυσης -τα περίφημα 70 λεπτά, τα οποία φέτος θα είναι μειωμένα λόγω του ότι τα στρέμματα είναι πολλά. «Αυτό πρέπει να το φυλάμε σαν τα μάτια μας, καθώς κάποιοι άνθρωποι φρόντισαν από πολύ παλιά από το 1981 και μιλάω για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με το περίφημο πρωτόκολλο 4 και την πράξη ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ.
Υπάρχει λοιπόν ένα κονδύλι για το Βαμβάκι το οποίο είναι ΑΝΕΠΑΦΟ μας συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια και στηρίζει την καλλιέργεια. Πρέπει λοιπόν να το προστατέψουμε και να προσέξουμε να διατηρηθεί και στη νέα ΚΑΠ. Μέσα από μια μελέτη που έχουμε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέλουμε να δείχνει τη σημασία που έχει το Ελληνικό Βαμβάκι για την Ελληνική Οικονομία και την Ευρωπαϊκή συνολικά, την αξία που έχει και γι’ αυτό πρέπει να επιδοτείται», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Κουρκούτας.

www.ert.gr

Βασιλική Μαχαίρα