Κομοτηνή: 18-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή:  18-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Πολιτική
Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών είχαν  οι Ε. Στυλιανίδης, Γ. Γκαράνης και Ν.Χαραλαμπίδης 
Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκαν ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης Κατά τη συνάντηση έθεσαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν : Στην αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού,στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων υδροδότησης, στη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων έργων, στα ζητήματα αντιμετώπισης ρύθμισης οφειλών Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Απεργιακό Μέτωπο
Απεργία ΑΔΕΔΥ Ροδόπης
Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης ενόψει της ψήφισης του νέου Aσφαλιστικού Nομοσχεδίου της κυβέρνησης καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ. «Το νέο Νομοσχέδιο αποτελεί συνέχιση των μνημονιακών Nόμων και εφαρμόζει πλήρως και ισχυροποιεί το νόμο Κατρούγκαλου» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στις 11:00π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ).

ΠΑΜΕ: Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη.

«Η Κοινωνική

Ασφάλιση δεν είναι κάποια “ποσοστά αναπλήρωσης”. Αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ροδόπης. Με την ανακοίνωση καλούνται οι εργαζόμενοι να «μην αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους». Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις έντεκα το πρωί στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Δήμος Κομοτηνής
Το επίσημο σήμα για τους εορτασμούς των 100 χρόνων
Παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση το επίσημο σήμα του Δήμου Κομοτηνής για την Επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από  την ενσωμάτωσή του τόπου στον εθνικό κορμό. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, η πρόεδρος της Επιτροπής για τους εορτασμούς των 100 χρόνων, κα Σοφία Μενεσελίδου και ο δημιουργός του σήματος, ο κος Γιώργος Παπαλεξάνδρου πραγματοποίησαν ουσιαστικά την έναρξη των εκδηλώσεων που θα «τρέχουν» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.Πρώτη εκδήλωση στη σειρά του προγράμματος που έχει εκπονηθεί και εμπλουτίζεται διαρκώς η κοινή εμφάνιση των Καππαδόκων, των Θρακών, των Ηπειρωτών και των Σαρακατσάνων στο Μέγαρο Μουσικής. Ξεχωριστή «πινελιά» η δενδροφύτευση εκατό πλατάνων, μια ιδέα της κας Μαριγούλας Κοσμίδου που θα γίνει πράξη καθώς την αποδέχτηκε ο δήμος. Οι δύο πρώτες ρίζες θα φυτευτούν στην Τσανάκλειο.

Κτηνοτροφία
Επιστολή στον Υπουργό για τις αποζημιώσεις
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων με θέμα την « Αδυναμία εφαρμογής της ΚΥΑ για τις οικονομικές αποζημιώσεις από τα μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου έτους 2019» απέστειλαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας θράκης. «Δυστυχώς η καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων είναι γεγονός.» τονίζουν οι κτηνοτρόφοι. Στην περιφέρεια της ΑΜΘ, δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα κανένας κτηνοτρόφος, για ζημιές του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες, ακόμα κι από το 2018 τονίζεται στην επιστολή και ζητείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργού.

ΔΠΘ
Ομιλία της Σταυρούλας Τσιπλάκου στο Επιστημονικό Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
Η κ. Σταυρούλα Τσιπλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα μιλήσει αύριο Τετάρτη στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, με θέμα: «Κοινωνική διγλωσσία και γλωσσική αλλαγή στην Κύπρο». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από ώρας 18:00 έως ώρας 20:00, και είναι ανοικτή στα μέλη Δ.Ε.Π., τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ., αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εγκαινιάζεται το Κοινωνικό Φροντιστήριο
Τα εγκαίνια του Κοινωνικού Φροντιστηρίου θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις πέντε το απόγευμα στο κτίριο του Γυμνασίου Ιάσμου με τους μαθητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή να ξεπερνούν τους πενήντα. Το Φροντιστήριο θα λειτουργήσει με τη στήριξη του Δ.Π.Θ.

 

Οικονομία
Ημερίδα από την ΟΕΒΕΣ
Ημερίδα με αντικείμενο «Online Διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών με το TAXIS – Υποχρεώσεις επιχειρήσεων – Συνέπειες – Κόστος εγκατάστασης» διοργανώνουν η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Νομού Ροδόπης και ο Σύλλογος Λογιστών Ν. Ροδόπης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 στις 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΕΒΕΣ, στην Κομοτηνή, επί της οδού Σοφ. Κομνηνού αρ. 13. Το θέμα θα εισηγηθεί ο κ. Σαββάκης Θεόδωρος.

Εθελοντισμός
Εθελοντική αιμοδοσία για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. Το Δ.Σ. της Ένωσης, εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν, στο προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας Γ.Ν. Κομοτηνής και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών & Φίλων Νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» για την παρουσία του στην Δ.Α. Ροδόπης και ενημέρωση των μελών για την δωρεά μυελού των οστών.

 

 

ΤΕΕ Θράκης
Συμμετοχή στα 100χρονα με ένα λεύκωμα
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης ομόφωνα αποδέχθηκε την  πρόταση της Περιφέρειας ΑΜΘ για συμμετοχή στον εορτασμό των 100 χρόνων Ελεύθερης Θράκης. Η συμβολή του ΤΕΕ θα είναι η έκδοση λευκώματος με τα σημαντικότερα Αρχοντικά της Θράκης.
Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές
Και φέτος το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμμετέχει ενεργά στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές/Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2020, πραγματοποιώντας δράσεις και εκδηλώσεις για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του, με σκοπό να συμμετάσχουν όλοι δημιουργικά και εποικοδομητικά. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 19.00 με τίτλο: «O Ορφέας μιαν Αποκριά στη δίνη της λογοτεχνίας» και εισηγήτρια την Στρώλη Βασιλική Ιστορικός, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Τοπικής Ιστορίας ΙΘΤΠ. Χώρος το: Αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης, Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9» . Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή
Το βιβλίο της Μαριγούλας Κοσμίδου με τίτλο: «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στη Ροδόπη – Τα προσφυγικά και οι σχολικές υποδομές στην Κομοτηνή» θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις επτά το απόγευμα στην Λέσχη Κομοτηναίων.

Αστυνομικό δελτίο

Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός για κλοπή
Συνελήφθη χθες το πρωί στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 26χρονος ημεδαπός διότι, λίγη ώρα νωρίτερα, διέρρηξε κατάστημα της πόλης και αφαίρεσε από το εσωτερικό του χρήματα. Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε μέρος των αφαιρεθέντων χρημάτων, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον δικαιούχο του.
Αθλητικά
Τελείωσε και η τρίτη φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ στις κατηγορίες -18 -21 +21 που έγινε στην Αθήνα στο κλειστό γήπεδο Π. Φαλήρου Οι αθλητές του συλλόγου BUDO ACADEMY FIGHTERS: ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ ΓΙΏΡΓΟΣ, ΣΕΡΧΑΝ ΟΣΜΑΝ, ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΔΗΜΉΤΡΗΣ, και ΟΣΜΆΝ ΣΕΪΜΕΝ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τούς και πάλεψαν σκληρά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ ΓΙΏΡΓΟΣ κατέκτησε την δεύτερη θέση και αργυρό μετάλλιο και ο ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΔΗΜΉΤΡΗΣ την τρίτη θέση και χάλκινο μετάλλιο αυτόν τον τρόπο γίνονται μέλη της εθνική Ελλάδος και θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας σε μελλοντικές διοργανώσεις.
Καιρός
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στη νότια νησιωτική χώρα. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου