Κομοτηνή: Προβληματισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Κομοτηνή: Προβληματισμός  για τα Σχέδια Βελτίωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Τα Σχέδια Βελτίωσης συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με τον επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Χριστόδουλο Τοψίδη να φέρνει το θέμα προς συζήτηση σημειώνοντας πως: «Μένουν πολλοί νέοι αγρότες εκτός οι οποίοι θέλουν πραγματικά να καλλιεργήσουν τη γη. Με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να είναι για άλλη μια φορά τελευταία.» κι αναφέροντας  πως «Διεκδικήσαμε πάλι λιγότερα λεφτά από τις άλλες Περιφέρειες.»

Μιλώντας για το θέμα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας υπάρχει και μια άλλη δραστηριότητα. Στην περιφέρεια μας ο Πρωτογενής Τομέας είναι «κορμοστασιά». Εδώ είμαστε αναγκασμένοι να στηρίξουμε τις οικονομίες αυτού του τόπου.»

Στην τοποθέτηση του ο κος Γιώργος Ζιμπίδης, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τόνισε: «Πραγματικά πετύχαμε μεγάλη αύξηση. Έγκαιρα είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα. Πήραμε 60 εκ. ευρώ το ¼ της υπερδέσμευσης. Το 52% του συνόλου των αιτημάτων ικανοποιήθηκε.» Ενώ ο κος Στεφανίδης Ιωάννης, «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού τόνισε ότι η παράταξή του απευθύνεται στους μικρούς και στους μεσαίους αγρότες , που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της περιοχής σημείωσε πως « Στα χωριά υπάρχουν τεράστιες εγκαταστάσεις που ρημάζουν τα πάντα. Ο μικρός και μεσαίος αγρότης θα ξεκληρίζεται γιατί πρέπει να δημιουργηθούν μεγάλες επιχειρήσεις.» Και ο Θεόδωρος Περεντίδης στάθηκε στην συγκέντρωση γης στα χέρα λίγων. Αλλά και στα ακριβά αγροτικά εφόδια, στον κίνδυνο μη καταβολής αποζημιώσεων, στην συγκρότηση μητρώου αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

«Πράγματι τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα. Έγινε προσπάθεια. Οι αιτήσεις όμως ήταν πολλές, ικανοποιητική η προσπάθεια, όχι καλό το αποτέλεσμα.» ανέφερε ο κος Ανδρέας Καραγιώργης. Και ο Σταύρος Βαβίας σημείωσε ότι η Ροδόπη και η Δράμα δεν είχαν υψηλά ποσοστά. «Η Περιφέρεια ας μην είναι η τελευταία στις διεκδικήσεις της. Πήρε μόνο 29 εκ. σε σύνολο 200 εκ. στην πρώτη κατανομή» τόνισε. Από την πλευρά του ο Κ. Αντωνιάδης, αντιπεριφερειάρχης Καβάλας σημείωσε: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, μας ενδιαφέρει ο Πρωτογενής Τομέας.», ενώ ο Περιφερειακός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, ο κος Δελησταμάτης σημείωσε ότι δεν μπορεί να αγνοείται ότι η Περιφέρεια έπραξε σωστά. «Η Περιφέρεια ξελάσπωσε τα Σχέδια Βελτίωσης. Τα Σχέδια Βελτίωσης θα είναι αυτά που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα; Ο κατακερματισμός της γης το σημαντικότερο θέμα.» Με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Μαρκόπουλο να σημειώνει « Η πραγματικότητα ενδιαφέρει τον πολίτη. Η περιφέρεια μας είναι η χειρότερη. Είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων.» Και τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Βενετίδη να σημειώνει: « Τα συγκεκριμένα Σχέδια βελτίωσης άργησαν πολύ , κανείς δεν πανηγυρίζει, ποιος δεν θέλει να πάρει το 100%». Με τον Χριστόδουλο Τοψίδη να επισημαίνει για μια ακόμη φορά: «Μας ενδιαφέρουν οι νέοι αγρότες κι αυτοί μένουν απ’ έξω.»

Χρήστος Μέτιος: Πήραμε αύξηση 161%
«Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης και της ΕΕ στόχος είναι να πάμε στο μοντέλο του αγρότη επιχειρηματία. Και προφανώς δεν γίνεται ένας αγρότης με μικρό κλήρο να μπορεί να αποκτήσει όλα εκείνα τα εφόδια, τα μηχανήματα που χρειάζεται να καλλιεργήσει και να παράξει σωστά ποιοτικά προϊόντα, μας αρέσει δεν μας αρέσει είναι μια πραγματικότητα.» ανέφερε ο κος Μέτιος « Εδώ έρχονται να «κουμπώσουν» τα σχέδια βελτίωσης.» τόνισε σημειώνοντας ότι σχεδόν το ίδιο ποσοστό πήρε και η Δυτική Μακεδονία. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την αύξηση που πετύχαμε» δήλωσε προσθέτοντας πως το ποσοστό αυτό της αύξησης είναι στο 161%.
Φώτο:Στιγμιότυπα από την συνεδρίαση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου