«Απροετοίμαστη για τη γίπη η σχολική κοινότητα-εκτός πραγματικότητας η εγκύκλιος»

«Απροετοίμαστη για τη γίπη η σχολική κοινότητα-εκτός πραγματικότητας η εγκύκλιος»

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων του Δήμου Λάρισας προχώρησε σε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών δράσεων Σωτήρη Βούλγαρη. Η Ένωση Γονέων διαπίστωσε ότι ο Δήμος Λαρισαίων στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για την έξαρση της εποχικής γρίπης στις σχολικές μονάδες ευθύνης του και κατά συνέπεια δεν γνωρίζει τυχόν ελλείψεις σε μέσα ατομικής υγιεινής που απαιτούνται βάσει της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έχει διαπιστωθεί μεγάλο ποσοστό απουσιών σε διάφορες σχολικές μονάδες, με κορυφαία περίπτωση 25 στα 78 παιδιά (περίπου 32%)σε Ειδικό Σχολείο της Γιάννουλης όπου και υπάρχει η σκέψη για ολιγοήμερη διακοπή με σκοπό την προστασία των παιδιών. Επίσης επισημάνθηκε από τον αντιδήμαρχο ότι οι επιμέρους λογαριασμοί των σχολείων έχουν οικονομικό υπόλοιπο έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η εγκύκλιος που έχει αποσταλεί στα σχολεία για επιπλέον μέτρα όσο αφορά την καθαριότητα και την μεγαλύτερη σχολαστικότητα στην ατομική υγιεινή των παιδιών, την ώρα που γονείς έχουν καταγγείλει στην Ένωση Γονέων, ότι ζητούνται από τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι είδη ατομικής υγιεινής όπως μωρομάντηλα, αντισηπτικά κλπ. Τονίστηκε από την πλευρά του αντιδημάρχου ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη χρημάτων για προμήθεια υλικών καθαριότητας και απουσία χρημάτων στους αντίστοιχους λογαριασμούς που καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα του κάθε σχολείου (απολυμαντικά ανά αίθουσα, σαπούνια κλπ.), θα πρέπει να γίνεται άμεση ενημέρωση από τους διευθυντές των σχολείων στις σχολικές επιτροπές για αντίστοιχη επιπλέον χρηματοδότηση. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι διευθύνσεις των σχολείων και πολύ περισσότερο η δημοτική αρχή που έχει την πολιτική ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων οφείλουν να συντονιστούν έτσι ώστε να μην πληρώνουν για ακόμη μία φορά τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και οι εκπαιδευτικοί με την ίδια τους την υγεία.
Τέλος υπήρξε διαπίστωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής όσων αφορά στην αναγκαιότητα μόνιμου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία (τραπεζοκόμοι, σχολικοί φυλακές, σχολικοί τροχονόμοι) χωρίς να υπάρχει περαιτέρω δέσμευση για σχετικές ενέργειες προς τα συναρμόδια υπουργεία. Επίσης από την πλευρά της Ένωσης Γονέων Λάρισας αναδείχτηκε το σοβαρό ζήτημα του αντισεισμικού ελέγχου στα σχολεία, όπου εκφράστηκε η πρόθεση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία επιτροπών αντισεισμικού ελέγχου στα σχολεία, ειδικά τώρα μετάτους τελευταίους σεισμούς σε Αλβανία, Τουρκία κλπ.
Η Ένωση Γονέων του Δήμου Λάρισας τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις:
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ!

Σημείωσε το γεγονός ότι η έξαρση της γρίπης βρίσκει την σχολική κοινότητα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και εκτεθειμένη! Ήδη πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα κλείνουν, πολλοί μαθητές μετρούν απουσίες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές. Καμιά αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.
Ως Ένωση Γονέων του Δήμου Λάρισας θεωρούμε ότι η εξασφάλιση της Υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών της χώρας μας δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά υποχρέωση της πολιτείας!

Η εγκύκλιος του Υπουργείου είναι μακριά από την πραγματικότητα της σχολικής ζωής σήμερα.
● Πόσα σχολεία σήμερα διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές (υγρό σαπούνι, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα);
● πόσα σχολεία διαθέτουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας;
● πόσα σχολεία έχουν ελεύθερες αίθουσες για τους μαθητές που αρρωσταίνουν, όταν δεν φθάνουν οι αίθουσες για μάθημα ή για ειδική αγωγή;
● οι συμπτύξεις τμημάτων και η δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές δεν ευνοεί την εξάπλωση της γρίπης;
● τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών ;

Επειδή το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους και οδηγίες για τα “μάτια του κόσμου” ως Ένωση Γονέων διεκδικούμε:
1. Άμεση κρατική χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
2. Μόνιμο, επαρκές και πλήρης ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά την διάρκεια λειτουργίας τους.
3. Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
4. Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
5. Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.
6. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.

www.ert.gr

Μάνια Γκουσιάρη