Google: Σε συζητήσεις με εφημερίδες για την καταβολή δικαιωμάτων δημοσίευσης

Σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές και γαλλικές εφημερίδες βρίσκεται η Alphabet, μητρικός όμιλος της Google, εξετάζοντας το ενδεχόμενο καταβολής χρηματικού ποσού για τα δικαιώματα προβολής αποσπασμάτων από άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης στο Google News.

Οι συζητήσεις, όπως μεταδίδει το Bloomberg, είναι σε αρχικό στάδιο και αφορούν κυρίως γαλλικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες και ενδεχομένως να μην καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες. Μια συμφωνία θα μπορούσε να αφορά μόνο ειδήσεις και προβολή τους στο Google News και όχι σε γενικές αναζητήσεις στο Διαδίκτυο.

Η Google είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία πέρυσι, μετά την ανακοίνωση της προβολής γαλλικών ειδήσεων στα αποτελέσματα αναζήτησης χωρίς την προεπισκόπηση ή αποσπάσματα άρθρων σύμφωνα με το νέο νόμο περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Η κίνηση προκάλσε την αντίδραση των γαλλικών εφημερίδων που ήλπιζαν σε κάποια αποζημίωση από τις online πλατφόρμες. Η Google βρέθηκε στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Γαλλίας,, ερευνώντας εάν ο κολοσσός υπηρεσιών αναζήτησης εφαρμόζει το νόμο.

Με πληροφορίες από BBG


Αφήστε μια απάντηση