Covid-19: 80χρονος Κινέζος, το πρώτο θύμα στην Ευρώπη – Σημάδια βελτίωσης για όσους νόσησαν (video)

Covid-19:  80χρονος Κινέζος, το πρώτο θύμα στην Ευρώπη – Σημάδια βελτίωσης για όσους νόσησαν (video)

Ο πρώτος θάνατος επί ευρωπαϊκού εδάφους από τον κορονοϊό -ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας στη Γαλλία– και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αφρικανική ήπειρο -στην Αίγυπτο- εντείνει την παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας. Στην Κίνα η λίστα των κρουσμάτων και των νεκρών μεγαλώνει ώρα με την ώρα, παρά την καραντίνα, κτήρια και περιοχές απολυμαίνονται διαρκώς, ενώ αποστειρώνονται ακόμη και τα χαρτονομίσματα των ΑΤΜ.

Υγειονομικοί υπάλληλοι βγάζουν σηκωτούς από τα σπίτια τους, τους κατοίκους που αρνούνται να εγκαταλείψουν την οικογένειά τους και να μπουν σε καραντίνα, ενώ αστυνομικοί χρησιμοποιούν βία και απομακρύνουν με περιπολικά όσους προβάλουν αντίσταση. Οι εικόνες αυτές να πληθαίνουν μέρα με την ημέρα, ενώ οι κινεζικές Αρχές απολυμαίνουν πλέον και τα χαρτονομίσματα τα οποία αποθηκεύουν 14ημέρες πριν τα δώσουν και πάλι στην κυκλοφορία.

«Χρησιμοποιούμε υπεριώδεις ακτίνες υψηλές θερμοκρασίες για να απολυμάνουμε τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν στις περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία» , αναφέρει ο Φαν Γιφέϊ, αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Εκτός από την κινεζική επαρχία Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν νοσήσει και στον υπόλοιπο κόσμο με την Αίγυπτο ν’ αναφέρει το πρώτο κρούσμα στην Αφρική. Στη Γαλλία, ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας από την Χουμπέι ήταν το πρώτο θύμα του Covid – 19.

«Είναι ο πρώτος θάνατος από τον κοροναϊό εκτός Ασίας, ο πρώτος στην Ευρώπη» επιβεβαίωσε και η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζέν.

Ο 80χρονος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στο βόρειο Παρίσι, όπου νοσηλεύεται και η κόρη του εκτός κινδύνου. Είχε φθάσει στη χώρα στις 16 Ιανουαρίου και νοσηλεύτηκε στις 25 του ίδιου μήνα.

Ενθαρρυντικά είναι ωστόσο τα  μηνύματα από τους ασθενείς που αναρρώνουν και παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Φοιτητής από τη Γουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, περιγράφει τις δύσκολες ώρες που πέρασε όταν είχε νοσήσει: «Τα συμπτώματα μου επιδεινώνονταν συνεχώς και την επόμενη μέρα πήγα κι έκανα  μετάγγιση αίματος. Νιώθω ρίγη, αλλά έχω υψηλό πυρετό. Άφησε το ανοσοποιητικό μου σύστημα κι άρχισε να επιτίθεται στους πνεύμονες.»

Την ίδια ώρα, ερευνητές από τη Γουχάν ανακοίνωσαν, ότι άνθρωποι που είχαν νοσήσει από τον νέο κορονοϊό, έδειξαν σημάδια βελτίωσης όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην οποία χρησιμοποιήθηκε πλάσμα από ασθενείς που έχουν θεραπευτεί.

Κι ενώ οι 285 από τους 3.700 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, που βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό,  οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αεροσκάφος για να μεταφέρει τους Αμερικανούς επιβάτες στη χώρα τους.

Σχετική είδηση: COVID-19: Σε καραντίνα το Πεκίνο – Κατέληξε Κινέζος τουρίστας στην Γαλλία

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση